<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Malmö Brandk års ambulansverksamhet är olaglig
- Länsrätten upphäver kommunens beslut att driva ambulanssjukv ård

MALMÖ (A/F) den 22 september 2000
Malmö stad har sedan årsskiftet utfört ambulanstransporter åt Region Sk åne. Verksamheten har delvis bedrivits utanför kommunens omr åde. Konkurrenskommissionen konstaterade förra året att Malmö stad överträder den kommunala kompetensen och att därmed har konkurrensen snedvridits. Ig år kom Länsrätten fram till samma sak och upphävde Malmö Stads beslut att lägga anbud p å ambulansverksamhet åt Region Sk åne.

Malmö stad lämnade förra året anbud p å verksamhet som ska bedrivas l ångt utanför kommunens omr åde.
- Detta bryter mot lokaliseringsprincipen i kommunallagen och rubbar konkurrensen, säger kommissionens ordförande, fd generaldirektören i RRV G. Rune Berggren.

Konkurrenskommissionen är en expertgrupp som sammankallats av föreningen Den Nya Välfärden.

Räddningsnämnden i Malmö lämnade anbud p å ambulanstransporter för landstingets räkning som ska utföras i, förutom Malmö stad, Trelleborgs, Svedala och Vellinge kommuner. Konkurrenskommissionens bedömning är att detta anbud utgör ett brott mot reglerna om den kommunala kompetensen i kommunallagen. Kommuner f år inte vara verksamma utanför sitt geografiska omr åde eller bedriva serviceverksamhet för andra än de egna inv ånarna.

Malmö stad hade tidigare huvudmannaansvaret för sjukv ården i Malmö. I den landstingsorganisation som nu gäller har Malmö inte längre det ansvaret. Det finns emellertid ingenting som hindrar Malmö fr ån att bedriva sjuktransporter för eget behov, exempelvis inom ramarna för den äldreomsorg kommunen bedriver. Det är dock inte fr åga om den typen av sjuktransporter här. Det är inte heller fr åga om den typ av sk gemensam nämnd som regleras i kommunallagens tredje kapitel. Därför är inte reglerna om kommunalförbund tillämpliga.

Konkurrenskommissionen konstaterade att Malmö stads agerande innebär att den kommunala kompetensen har överträtts. Fr ågan avgörs ytterst av domstol och s å har nu skett i Länsrätten. I domslutet skriver rätten att Malmö kommun skall driva ambulansverksamhet förutom i den egna kommunen även i Trelleborg, Vellinge och Svedala kommuner kan enligt Länsrättens mening inte anses vara till nytta för Malmö kommun och dess inv ånare i s ådan m ån att det st år i överrensstämmelse med lokaliseringsprincipen i 2 kap. 1 § kommunallagen. Beslutet att uppdra åt brandchefen att lämna anbud för ambulansverksamhet i distrikt 1 Malmö-Trelleborg strider därmed mot lokaliseringsprincipen och skall därför upphävas p å denna grund.

Kenneth Karlsson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/09/22