<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Falck sparade en miljon genom köp av billiga ambulanser
- innebär risker för b åde patienter och personal

SIMRISHAMN (KB/A/F) den 18 september 2000
Region Sk ånes ambulanssjukv ård är åter p å tapeten. Den här g ången handlar det om inköpta Volkswagen-ambulanser, som innebär risker för b åde patienter och personal. Sammanlagt en miljon kronor sparade Falck Ambulans AB p å köpet av de fyra aktuella Volkswagenambulanserna, skriver Kristianstads-Bladet.

Ambulansens Intresseföreningen i Simrishamn ­ det vill säga all personal p å ambulansstationen i Simrishamn ­ räknar upp punkt för punkt där dessa ambulanser inte lever upp till rimliga krav i ett brev till Region Sk ånes ambulanssjukv årdsledning. De nya VW-ambulanserna har bl a följande brister:
- B årsläden saknar chockläge.
- Den är egentligen (totalvikt) bara godkänd för tre personer - förare, v årdare och patient.
- Patienten sl år huvudet i vid i- och urtagning.
- Det finns inga skyddsbalkar i dörrarna. Inte ens vid den dörr där syrgas och s å kallad Medimix förvaras.
- Det finns inga sidoairbags i förarhytten.
- Motorn har 50 hästkrafter för lite - enligt Region Sk ånes kravspecifikation - vilket gör att ambulansen är "trött" när den ska köra om - ocks å det en olycksrisk.

Att bara tre personer kan åka med (vilket är följden om man ska klara totalvikten) gör det omöjligt att ta med exempelvis akutbilssjuksköterska eller narkossköterska fr ån sjukhus.
- Det är kanske därför totalvikten inte är ifylld, utan endast den felaktiga uppgiften om fem personer. Felaktiga uppgifter, som vi ser mycket allvarligt p å. Som gjort oss till lagbrytare, men även riskerat v årt liv och hälsa, skriver intresseföreningen.

Region Sk ånes ambulanschef bemöter kritiken.
- Vi förutsätter att bilarna ska vara säkra. Men det är Falck Ambulans AB som ansvarar för inköpen. Inköpen kan inte vi kontrollera, säger Göran Harrysson.

Göran Harrysson förutsätter att Falck Ambulans AB lever upp till kraven som ligger till grund för upphandlingen med Region Sk åne. Och han hänvisar till Bo Carlberg i Hörby som ansvarig för fordonsinköpen hos Falck Ambulans AB i Sk åne.

Bo Carlberg tycker att det vore rimligare om kritiken ställts till Falck Ambulans AB. Han vill inte ge n ågra ytterligare kommentarer, utan hänvisar till bolagets officiella presstalesman, Roland Berndt i Stockholm.

Roland Berndt, förklarar att Volkswagenambulansen i Simrishamn testades tillsammans med Yrkesinspektionen i somras, och att den är godkänd fr ån arbetsmiljösynpunkt.
- Den finns ocks å i andra landsting i dag, i Stockholms och i Östergötlands län, där Falck sköter v ården. Och de är nöjda med den, säger Roland Berndt.

Hos Falck har man uppenbarligen inte den negativa erfarenhet som framförs fr ån Intresseföreningen i Simrishamn.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/09/18