<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Trots kritiken mot Region Sk ånes ambulanssjukv ård
Det blir ingen granskning av verksamheten

LUND (KB/A/F) den 16 september 2000
Den senaste tidens kritik mot Region Sk ånes ambulansverksamhet var p å tapeten när Regionfullmäktige sammanträdde i veckan. B åde i form av en enkel fr åga och som flera inkommande skrivelser till Region Sk åne. Men trots kritiken är inte regionr ådet Marita Sander-Schale (fp) beredd att ta initiativ till en granskning, rapporterar Kristianstads-Bladet.

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Bergkvist ville veta om Carl Sonesson (m) var beredd att dra ig ång en granskning av ambulanssjukv ården, utifr ån den oroväckande kritiken som framförts fr ån flera h åll. Bl a att den kompetens som finns inte används p å rätt sätt, att upphandlingen av nya ambulanser inte varit bra och att det inte finns tillräckligt m ånga akutambulanser. Bergkvist vill att n ågon utomst ående granskar ambulanssjukv ården, eftersom kritik ocks å kommit fr ån ambulanspersonal.

Regionstyrelsens ordförande överlät åt regionr ådet Marita Sander-Schale (fp) att besvara fr ågan, eftersom hon är den av politikerna som har just ambulansfr ågorna p å sitt bord.
- Jag är just nu inte beredd att ta initiativ till en granskning, trots en mängd artiklar i tidningarna som baseras p å brev fr ån personal och fr ån en som inte ens varit anställd, svarade Marita Sander-Schale.

Hon förklarade att hon är medveten om kritiken och tar den till sig, men att hon "m åste söka sanningen". Hon vill därför ha svar fr ån ambulanssjukv årdsledningen om hur saker och ting förh åller sig.

Ambulanschef Göran Harrysson bemöter kritiken fr ån flera skrivelser genom att bland annat p åpeka att en av kritikerna, s å vitt man vet, inte varit anställd. Harrysson erkänner dock att det finns mycket kvar att göra i Region Sk ånes nya ambulanssjukv ård, men säger ocks å att mycket positivt och utvecklande hänt. Han förklarar att ledningen för ambulanssjukv ården är villig att utvärdera verksamheten fortlöpande, men vill att det sker p å ett objektivt sätt.

Den andra skrivelsen är fr ån en av regionkontorets jurister till den advokatbyr å i Jönköping som begärt att f å ut underlaget för upphandlingen fr ån Falck Ambulans AB. Advokatbyr åns klient ­ Österlen Ambulans AB ­ hävdar att deras anbud varit bättre. Men advokatfirman f år inte ut handlingarna med delar som rör beräkningsgrunderna. Regionjuristen anser att Falck Ambulans kan lida skada om uppgifterna lämnas ut. Om advokatbyr ån fortfarande vill ha dessa delar f år den återkomma med en särskild begäran.

I det öppna brevet fr ån Sk åne Läns Sjukv årdsparti, med starkt fäste p å Österlen, undrar man bland annat varför ambulanser köpts in mot personalens rekommendationer. Partiet ser ocks å en risk i att flera sjuksköterskor i ambulanssjukv ården p å Österlen har slutat. V ården riskerar att bli sämre b åde vid akuttransporter och överflyttningar. I brevet konstateras att de specialutbildade anestesisjuksköterskorna, som finns tillgängliga dygnet runt p å sjukhuset i Simrishamn, utnyttjas i mindre omfattning efter Falcks övertagande. Trots att det är sjukhuset i Simrishamn som betalar anestesisjuksköterskorna.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/09/16