<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Socialstyrelsen kritiserar Region Sk åne och SOS Alarm
- akut intensivv årdstransport fördröjdes flera timmar

KRISTIANSTAD (KB/A/F) den 10 september 2000
Ingen av intensivv årdsambulanserna i Region Sk åne var i drift när en sv årt sjuk kvinna skulle flyttas fr ån Kristianstad till Lund. En ny ordnades fram, men den var inte godkänd för intensivv årdstransport. Först p å eftermiddagen kom en ersättningsambulans. Fallet är anmält till Socialstyrelsen av chefläkaren p å sjukhuset i Kristianstad, Ann-Christin Andersson, rapporterar Kristianstads-Bladet.

Region Sk åne äger en intensivv årdsambulans, som bemannas av personal fr ån Falck Ambulans i Lund. Men ambulansen togs ur drift tidigare i år efter problem. Den ersattes med en nyare ambulans fr ån Kristianstad. Men inte heller den var i fullgott skick, s å den togs därför ocks å ur drift. I stället skulle SOS Alarm rekvirera en ambulans fr ån Helsingborg vid behov. Men den informationen n ådde, genom en rad olyckliga omständigheter, aldrig fram till SOS Alarm.

När narkosläkaren p å IVA i Kristianstad kontaktade SOS Alarm inför överflyttningen, fick han veta att en större ambulans fanns tillgänglig i mellersta Sk åne. Narkosläkaren beskrev en rad nödvändiga krav, som t ex tillg ång till 220 volt, utrymme för slemsug och respirator. När ambulansen kom till Kristianstad klockan 13 visade det sig att 220 V inte fanns i fordonet. Inte heller fanns n ågon annan tillgänglig ambulans. S å sm åningom, klockan 16 p å eftermiddagen, kom dock en ambulans fr ån Helsingborg och tog patienten till universitetssjukhuset i Lund.

Socialstyrelsen kritiserar SOS Alarm för att man till en början skickade en ambulans som inte uppfyllde narkosläkarens speciella krav. Socialstyrelsen är ocks å kritisk till att ledningen för ambulanssjukv ården inte informerade SOS Alarm om vad som gällde. Detta gjorde att ambulanstransporten fördröjdes p åtagligt.

Efter det som hänt finns numera klara riktlinjer för hur det ska g å till när man skickar efter en intensivv årdsambulans fr ån SOS Alarm. Dessutom har Kristianstad nu en fullt utrustad ambulans för intensivv ård.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/09/10