<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Unikt försök i Karlstad:
Telemedicin länkar samman v årdkedjan

KARLSTAD (A/F) den 31 augusti 2000
I samband med "Kirurgveckan 2000" i Östersund genomfördes ett unikt, nordiskt försök med telemedicin. Försöket ägde rum p å akutmottagningen, Centralsjukhuset Karlstad (CSK) i samarbete med Försvarets sjukv årdscentrum p å Hammarö (FSC), finska motsvarigheten i Lahtis och Akademiska sjukhuset i Uppsala (UAS).

N ågra av drivkrafterna bakom försöket var Torbjörn Halldin, verksamhetschef för akuten, Per Polleryd, kirurgläkare och Fredrik Reuter, MTA, vid Centralsjukhuset i Karlstad. För tekniken ansvarade Lule åföretaget Compodium med kirurgläkare Mats-Ola Svensson som primus motor.
- Detta är ett unikt försök som länkar samman den akuta v årdkedjan - b åde med ljud och bild - redan fr ån skadeplats, under ambulanstransporten, fr ån akutrummet och vidare in i hela sjukv årdssystemet, säger Torbjörn Halldin.

Telemedicin är ett relativt nytt begrepp i svensk och värmländsk sjukv ård. Men videokameran och datorn börjar s å sm ått göra sina intr ång. Vid Centralsjukhusets akutmottagning har kameror redan installerats. Syftet med tekniken är att den skall fungera som ett beslutsunderstöd för vidare handläggning av patientens vitala funktioner och destination för läkarna p å akutmottagningen.
- Framför allt kan vi f å support av läkare inom thorax och neurokirurgi, specialiteter som vi idag saknar i Karlstad, men som vi i framtiden kan f å hjälp med via etern ifr ån t ex Stockholm och Uppsala, säger Torbjörn Halldin.


Patienten tas om hand p å akutrummet av traumateamet vid Centralsjukhuset, Karlstad.
I förgrunden ses Torbjörn Halldin, verksamhetschef för akuten.

Under försöket fanns supporten i Östersund. Förevisningen s ågs av cirka 3 000 personer, bland annat av läkare och sjuksköterskor som deltog under "Kirurgveckan 2000" samt försvarets sjukv årdsskolor i Sverige och Finland. I Östersund fanns ocks å den läkare, en slags "bakjour p å distans", som stödde traumateamet p å Centralsjukhuset när de fick ta emot ett simulerat trafikoffer.
- Det kändes lite ovant i början, men efter ett tag var det inte mer annorlunda än att ha en kollega bakom ryggen, säger Per Polleryd.

Normalt är det läkare fr ån sjukhusen i Väster ås och Uppsala som ska vara support åt läkarna i Karlstad. Dessa tre sjukhus ing år ocks å tillsammans i projektet "Sjunet".
- Ja, men fr ågor som vi m åste lösa innan vi kan ta tekniken i skarpt bruk är t ex vilka vi ska vara uppkopplade emot, larmkedjor, sekretess mm. Förhoppningsvis skall detta vara klart i oktober, säger Torbjörn Halldin.

Torbjörn Halldin tror att utrustningen kommer att finnas tillgänglig i n ågon form hos ambulanssjukv ården inom den närmaste fem årsperioden.
- För ambulansen behövs en "Fixed Camera" i sjukhytten, en p å chassit, och en bärbar enhet för att vara heltäckande, men det kanske räcker med en enhet. Tekniken är i alla fall relativt enkel att använda, säger Torbjörn Halldin.

Framför allt tror Torbjörn Halldin att primärv ård och ambulanssjukv ård med l ånga avst ånd till expertis och akutsjukhus kommer att ta del av denna medicinsktekniska möjlighet tidigt. Ett annat omr åde där det skulle bli ett bra hjälpmedel är vid masskadesituationer och katastrofer.
- Tänk att kunna sända in situationsrapporter till ledningsstab och sjukhus direkt. Vilken kvalitetshöjning det skulle bli! Möjligheten ger plats för nya dimensioner och tankar, säger Torbjörn Halldin.

Ett par hundra tusen kronor var investeringsbehovet för Centralsjukhuset. Men det är inga utgifter som belastar Landstinget i Värmlands ansträngda budget. Pengarna f ås ur en fond för telemedicin via Stiftelsen för kunskap- och kompetensutveckling, den s å kallade KK-stiftelsen.

Text och foto: Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/08/31