<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

D ålig säkerhet för barn vid ambulanstransporter
- Socialstyrelsen uppmanar landstingen att se över fr ågan

STOCKHOLM (SVT/A/F) den 12 augusti 2000
Trots att det finns tekniska hjälpmedel, i form av bilbarnsstolar och fyrpunktsbälten för barn, tvingas dessa ofta sitta löst i en av föräldrarnas knä vid ambulanstransporter. Fr ågan har nu, efter att ambulanspersonal i Stockholm slagit larm till media, uppmärksammats av Socialstyrelsen.

Ambulanspersonal i Stockholm, Skärholmen, har uppmärksammat Aktuellt p å att barn ofta tvingas sitta lösa i en av föräldrarnas knä vid ambulanstransporter. Detta innebär stora risker för barnet om en trafikolycka skulle inträffa med ambulansen inblandad.
- Det är inte bra, enda möjligheten som finns är att ha barnet i famnen. Man kan ju inte direkt spänna fast dem, säger Micke Johansson, ambulanssjukv årdare.

Enligt SVT:s Aktuell skadas cirka 160 personer varje år i samband med trafikolyckor där ambulans är inblandad.

Ambulanssjukv årdaren Stavros Jamalakis uppmanar nu landstingen att anskaffa de tekniska hjälpmedel som finns.
- Ambulanserna bör förses med ordentlig skyddsutrustning - b åde för barn som ligger p å b åren och för barn som transporteras i samband med att vi v årda deras föräldrar. S å ordentliga bilbarnsstolar för alla åldrar och fyrpunktsbälten - b åde för barn och vuxna.

Av de 11 landsting som Aktuellt varit i kontakt med använde endast ett ovan utrustning. Orsaker är bl a utrymmesbrist i ambulanserna och att det kan vara kr ångligt att v årda ett akut skadat/sjukt barn. En del av landstingen kände inte ens till att utrustningen fanns, bl a Stockholms läns landsting och chefen för CAK, Barbro Naroskyin.
- Jag har missat detta. Nu f år vi prata med v åra (fyra) ambulansleverantörer för att höra om detta är n ågot som de kände till och i s å fall vill prova.

Ambulanspersonal som prövat fyrpunktsbältet för barn är mycket nöjda.
- Jag vart riktigt imponerad, det fungerade verkligen bra - över förväntan. Jag hoppas att detta är n ågot vi f år se som standardutrustning över hela landet, säger Jörgen Nyqvist, ambulanssjukv årdare.

Socialstyrelsen uppmanar nu landstingen att se över barns säkerhet i samband med ambulanstransporter.
- Det här är n ågot som landstingen behöver uppmärksamma och se över, säger Louise Stensnäs.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/08/12