<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanspersonal missnöjda med gatuunderh åll

MALMÖ (A/F) den 29 maj 2000
Underh ållet av gator, cykelbanor och g ångbanor är kraftigt eftersatt i Malmö. Trafiken har dessutom ökat slitaget p å gatorna i Malmö och m ånga "uppgrävningar" lämnar h åligheter, liksom skarvar efter sig i beläggningen. En eftersatt gata är Carl Gustavs väg, utanför ambulansintaget p å Universitetssjukhuset MAS och den klagade ambulanspersonal p å redan innan den grävdes upp för n ågra år sedan.

­ Det är alltid bekymmer med gropar i vägar. Inte s å mycket för oss, som för patienterna, säger Fredrik Forselius, som är enhetschef vid Malmö Brandk års ambulans- och färdtjänstavdelning.

Ingen rutin
­ Vi har klagat p å underh åll av olika gator och vägar, men det är inte rutin att vi gör detta.
Ambulansmännen menar att smärtan kan bli oerhört stor för vissa patienter när det finns ojämnheter i gator och p å vägar.

Särskilt drabbade
­ Det gäller särskilt människor med brutna ben eller armar och de som har ryggskador, säger han och personalchefen, Per-Erik Nilsson, vid samma enhet instämmer.
­ Det kan ge fasansfull smärta att bara köra över ett brunnslock och vi f år anpassa hastigheten, men det gör änd å ont för patienterna, säger han och beskriver Malmö som en stad där det ständigt grävs upp gator.

Ganska nöjda
Standarden p å vägarna utanför Malmö stad är ambulanspersonalen ganska nöjda med. Vägverket har annars ocks å kris när det gäller pengar till underh åll av vägnätet och förra året sänkte man därför hastigheten p å 70 mil vägar. I år planerar Vägverket att hastigheterna sänks p å ytterligare lika m ånga mil vägnät för att pengar saknas till underh åll. H åligheter och hjulsp år gör vägarna farliga.

Inga beräkningar
Malmö Brandk år, som ansvarar för ambulanserna, har inte gjort n ågon beräkning av om utryckningstider förlängs p å grund av eftersatt underh åll och inte n ågon beräkning p å vad det kan kosta i extra slitage p å fordon, samt däck eller om det kan innebära risker för sv årt skadade, skriver Arbetet.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/05/29