<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Katastrofövning vid Öresund visar p å
Brister b åde i samarbete och kommunikation

MALMÖ (GP/A/F) den 19 maj 2000
I sju år har det arbetats med säkerheten för Öresundsförbindelsen. Änd å gick det mesta snett vid tisdagens övning i motorvägstunneln. Den ansvarige läkaren, Jens Bernow - som är narkosläkare vid Malmö allmänna sjukhus (MAS), talar om skandal.

I tisdags var Jens Bernow huvudansvarig för den svenska delen av sjukv årdsinsatsen när ett av de sista testen p å räddningsberedskapen gjordes i Drogdentunneln under Öresund.
- Det brister b åde i samarbete och kommunikation. Danskarna respekterar inte v åra arbetsinsatser utan saboterar jobbet för den svenska personalen, säger Jens Bernow, för dagen iklädd en neongul väst med texten ledningsläkare p å ryggen, till Göteborgs-Posten.

Han är förbannad. Han berättar att det varit precis likadant varje g ång de övat tillsammans. När de svenska läkarna bedömt skadade och gjort prioriteringar, kommer deras danska kolleger och lägger sig i.
- Mitt bestämda intryck är att situationen är likadan inom räddningstjänsten och polisen. Och problemen handlar definitivt inte om spr åket. Danskarna har helt enkelt en annan attityd till samarbetet.

Jens Bernow är ocks å kritisk till att kommunikationen fungerar s å d åligt mellan de olika myndigheterna. Det saknas teknisk utrustning, vilket han hävdar beror p å ledningen för Region Sk åne. Varken politiker eller tjänstemän tycks inse vilket ansvar de har och vilka resurser som krävs.
- Ett annat allvarligt problem är att mobiltelefoner fungerar s å uselt b åde p å bron och i tunneln. Det är stor skandal att man inte klarat av att lösa en s å enkel sak. Nu är det bara en dryg m ånad kvar och sedan öppnar bron.

Jens Bernow var inte ensam om att tala om sv årigheter efter g årdagens övning. Till och med poliskommissarie Kent Bergström fr ån Köpenhamn, som ledde den stora räddningsövningen, medgav att det finns en rad problem.
- Det skedde missar och uppstod flera missförst ånd. P å m ånga h åll brast det i kommunikationen. Bland annat kom insatsstyrkan fr ån Kastrup, som var larmad, överhuvudtaget aldrig hit, säger han.

Däremot upprörs inte de danska övningsledarna över att det tog fem minuter innan samtalet fr ån en nödtelefon i tunneln n ådde räddningstjänsten Falck. S å g år det till i Danmark - först ringer man 112 och därefter vidarebefordras informationen till dem som ska rycka ut.

Sammanlagt var 55 personer inblandade i den fingerade olyckan i tunneln. Eftersom övningen var planerad kände alla berörda myndigheter väl till b åde tidpunkten för olyckan och att s åväl press som ett hundratal inbjudna gäster skulle finnas p å plats. Änd å dröjde det mer än 13 minuter innan den första delen av räddningsstyrkan var framme. Totalt deltog omkring hundra poliser, brandmän, läkare och annan sjukv årdspersonal.

Säkerheten vid Öresundsförbindelsen bygger p å nära samarbete mellan Sverige och Danmark. Om en större olycka inträffar kommer räddningspersonal fr ån b åda sidor om sundet att rycka ut. 250 kameror övervakar trafiken dygnet runt. I tunneln finns nödtelefoner var 88:e meter.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/05/19