<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanssjuksköterskor lämnar Falck Ambulans i protest
- företaget saknar avtalad viktig akutmedicinsk utrustning

PERSTORP (RM/A/F) den 28 mars 2000
Det finns stora brister inom ambulanssjukv ården i Sk åne, det hävdar ambulanssjuksköterskor som hoppat av fr ån Falck Ambulans AB. Det saknas viktig akutmedicinsk utrustning, det sker ingen uppföljning av Region Sk ånes ambulansledning och patienterna erbjuds inte samma höga kvalitet som tidigare.

- Nej, med tanke p å att det saknas viktig utrustning kan jag ju inte erbjuda samma kvalitet till patienterna. Det känns väldigt olustig för oss, eftersom vi är vana att kunna erbjuda en hög kvalitet. Att g å ned i kvalitet, vilket nu skett enligt min uppfattning, skapar en oerhörd otrygghet, säger ambulanssjuksköterskan Kalle Andersson.

Det är bland annat viktig akutmedicinsk utrustning som används vid trafikolyckor som saknats under l ång tid. Kalle Andersson och hans kolleger vid ambulanssjukv ården i Perstorp har upprepade g ånger p åtalat bristen för Falcks ledning, men bara mötts av oförst åelse.

Det saknas ocks å en medicinskt ansvarig sjuksköterska p å ambulansstationen, n ågot som enligt avtalet med Region Sk åne m åste finnas. N ågon överenskommelse mellan entreprenörens, Falck Ambulans, chefer och regionens ambulansöverläkare saknas - trots att det var ett villkor för entreprenören innan man tog över den 1 januari i år.

Regions Sk åne kontrollerar inte heller verksamheten.
- Nej, de har inte kontrollerat n ågonting. Ja, jag har inte sett dem ute p å stationerna än. Det har g ått tv å m ånader nu drygt, Fortfarande har jag inte träffat n ågon av dem ute i verksamheten. Hade de nu varit detta hade de lätt kunnat se de bristerna vi har, säger Kalle Andersson till Radio Malmöhus.

Enligt mycket säkra källor till PAM slutar ambulansöverläkare Peter Jerntorp den 1 april. Ambulanschef Per Andersson har ju som bekant redan f ått sparken.

Peter Jonasson


<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/03/28