<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Tragiska oklarheter vid trafikolycka

DANMARK (BI/A/F) den 9 mars 2000
En allvarlig trafikolycka vid Vindekilde i Odsherred, Danmark, tidigare p å året skall nu utredas av det prehospitala r ådet i Vestsjællands Amt. Det sker efter att b åde räddningspersonalen och polisen gjorde flera allvarliga fel i anslutning till olyckan.

P å olycksplatsen fanns det tv å offer, och det meddelades först att den ene av dem - en mycket sv årt skadad 66- årig man - var död, varefter den första ambulansen p å platsen körde den patient som var lättast skadad till sjukhuset i Holbæk. Samtidig sände polisen en radiobil till den 66- åriges hem for att underrätta de anhöriga om mannens död.

D å ambulans nummer tv å kort tid efter olyckan kommer till platsen visar det sig att den 66- åriga mannen fortfarande är vid liv och han körs till sjukhuset i Holbæk. Polispatrullen skickas därefter tillbaka till de anhöriga för att meddela att mannen inte är död, utan fortfarande är vid liv och är p å väg till sjukhus i ambulans.

Vid ankomsten till sjukhuset är den 66- åriga mannen död p å grund av sina sv åra skador, och för tredje g ången tvingas poliserna åka hem till de anhöriga - denna g ång med det slutgiltiga beskedet att mannen nu är dödförklarad av en läkare.

Tills utredningen är klar är det ett mysterium vem som felaktigt förklarade den 66- årige mannen död p å olycksplatsen. Falck säger att det var den kommunala insatsledaren, medan den kommunala insatsledaren säger att det var Falcks räddningsvagn.

Eftersom de anhöriga själva inte har anmält händelsen, kommer det prehospitala r ådet i Vestsjællands Amt att utreda fr ågan självmant, skriver Beredskapsinfo.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/03/9