<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanspersonal sl år larm till politiker:
- Vi jobbar dygnet runt!

ÄLVÄNGEN (GT/A/F) den 27 februari 2000
- Vi jobbar nästan ihjäl oss, men det är patienterna som drabbas värst!
Den salvan avlossar Stefan Andersson, en av fyra delägare i Nolambulansen vid Älvängen i Ale kommun - vars enda ambulans har ett upptagningsomr åde p å ca 30 000 inv ånare. I flera år har de kämpat för att f å pengar till mer personal - utan resultat.

Stefan Andersson och hans tre kollegers ambulansstation är en s k beredskapsstation. Det innebär att stationen baseras p å fyra heltidstjänster och att personalen är p å stationen dagtid mellan 08.00 och 18.30 med 90 sekunders anspänningstid. P å natten har de beredskap och har d å fem minuter p å sig att rycka ut och ska kunna sova hemma. Men s å fungerar det inte i praktiken. Antalet uppdrag har sedan 1993 ökat med 31 procent och det fungerar inte längre att sova hemma.

Nolambulansen har varit en beredskapsstation i 30 år - trots ökad arbetsbelastning. I flera år har de fyra ägarna tvistat med politikerna om att f å bli en jourstation istället, vilket innebär fler anställda och kortare utryckningstid. Men till det behövs det ca 1,3 miljoner kronor.
- Vi jobbar femton dygn i m ånaden. När man har helgpasset är man ig ång fr ån torsdag till söndag, säger Stefan Andersson till GT.

Den 16 mars förra året skrev Ale kommun till Region Västra Götaland och p åtalade ambulansstationens situation. I februari i år kom svaret.

I slutet av juni skrev en regionsledamot, Hasse Andersson (s) en motion. Den bifölls i förra veckan av hälso- och sjukv årdsstyrelsen. Sista mars ska ett beslut fattas i regionfullmäktige, sedan ska allt vara klart är det tänkt. Men Nolambulansens ägare tvivlar.
- Vi har hört det här s å m ånga g ånger tidigare men f år aldrig n ågra konkreta besked, säger Stefan Andersson.

Peter Jonasson


<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/02/27