<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Västmanland har problem med rekryteringen
- sv årt att f å nya ambulanssjuksköterskor

VĂ„STER åS (VLT/A/F) den 24 februari 2000
Västmanland var först i landet när man 1987 bestämde sig för att satsa p å minst en sjuksköterska i varje ambulans. Men m ålsättningen kan man inte längre leva upp till. Bristen p å sjuksköterskor märks även inom ambulanssjukv ården.
- Trots att tjänsterna anses vara bland de mer attraktiva inom yrket, säger Gunnar Forsgren, chef för ambulansverksamheten inom landstinget, till VLT.

Västmanland var först i landet när man 1987 bestämde sig för att satsa p å minst en sjuksköterska i varje ambulans. En modell som har använts som föredöme och som till stor del legat till grund för de landsting som följt efter. Modellen har även f ått stöd av Socialstyrelsen, som i höstas publicerade en ny föreskrift (SOSFS 1999:17) som beskriver att för att personal ska f å möjlighet ge läkemedel inom ambulanssjukv ården efter den 30 september 2005 skall denne vara minst leg. sjuksköterska.

Men m ålsättningen fr ån 1987 kan man inte längre leva upp till. Bristen p å sjuksköterskor märks även inom ambulanssjukv ården. Detta trots att tjänsterna inom ambulanssjukv ården anses vara bland de mer attraktiva inom yrket, har detta inte varit tillräckligt.
- Förr hade vi aldrig problem att rekrytera sjuksköterskor. Men det senaste året har det blivit sv årare. Vi ställer ocks å särskilda krav som att sjuksköterskorna m åste klara tunga lyft och kunna köra ambulansen. Dessutom ska de ha ett par års yrkeserfarenhet. Det är inte alla som klarar detta, säger Gunnar Forsgren.

Bristen p å sjuksköterskor gör nu att landstinget fr ång ått principen med en sjuksköterska i varje ambulans. I stället tvingas man nöja sig med ett minimikrav, en sjuksköterska p å varje ambulansstation i länet. Sammanlagt finns det under dagtid 13 ambulanser fördelade p å sju orter.
- Det är naturligtvis inte bra eftersom vi vill h ålla en hög kvalitet gentemot patienterna. Men det är änd å acceptabelt, tycker Gunnar Forsgren.

Till sommaren kan det bli riktigt kärvt.
- Vi skulle med lätthet kunna anställa tio sjuksköterskor till för att klara sommaren, om de bara fanns, säger Gunnar Forsgren.

Ambulanssjukv årdare i Västmanland har under de senaste åren i stort sett saknat möjligheter att hantera läkemedel - ett undantag är läkemedel för inhalationsbehandling av astma. För att ambulanssjukv ården änd å ska kunna erbjuda viss behandling under r ådande situation kommer samtliga ambulansundersköterskor med minst fem år i yrket erbjudas utbildning för att kunna hantera vissa läkemedel.
- Det handlar till en början om fem läkemedel för bland annat astma, diabetes och kramptillst ånd. I förlängningen kan det bli aktuellt med fler läkemedel, säger Gunnar Forsgren.

Av originalartikeln framg år det inte vilka åtgärder Västmanland har nyttjat sig av för att rekrytera nya ambulanssjuksköterskor.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/02/24