<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanssjukv ården Dalarna beräknar att
EKG i ambulanserna räddar tio liv varje år

FALUN (DD/A/F) den 19 februari 2000
Sedan tv å år kan samtliga ambulanser i Dalarna sända EKG över Mobitexnätet. Det räddar 10 liv per år i länet. Tidsvinsten är stor eftersom läkaren p å hjärtavdelningen kan se om det rör sig om en hjärtinfarkt och d å kan behandlingen sättas in direkt i ambulansen.

- Idag har sjukv ården pressat ned tiden s å mycket det g år. Numera handlar det om tiden som patienterna väntar innan de ringer. M ånga g ånger väntar de alldeles för länge och tror att bröstsmärtorna ska g å över, säger, Crister Zedig, hjärtspecialist i Falun, till Dala-Demokraten. Men jag säger: ring en g ång för mycket än en g ång för litet när du har smärtor i bröstet!

I dagsläget har 50 personer behandlats för hjärtinfarkt redan i ambulansen.
- Vad gäller hela systemet s å är jag otroligt nöjd. Jag trodde det skulle bli större tekniska problem men de har nästan varit obefintliga, säger Zedig.

Hans Danielsson vid ambulanssjukv ården i Falun beskriver hur behandlingen g år till:
- Vi fäster elektroder runt patientens bröst och rygg och s å f år vi data direkt p å v år dataskärm. Den informationen skickar vi sedan till b åde till akuten och hjärtavdelningen p å Falu lasarett. Där bedömer sedan en expert tillsammans med oss vilken behandling som är lämplig och s å kan vi sätta in den redan i ambulansen. Datorn skickar sedan automatiskt nya uppgifter till lasarettet var fjärde minut.

- Samtidigt som vi behandlar patienten s å skickar vi ocks å uppgifter om namn och personnummer. Det gör att personalen p å akuten eller hjärtavdelningen, vilket det nu beslutas att patienten ska till, kan ta fram patientjournalen där det finns uppgifter om eventuella tidigare resultat av EKG. D å g år det ju att jämföra direkt.

Systemet innebär att ambulanspersonalen oftast brukar stanna kvar en tid p å platsen där de hämtat patienten. Men det är allts å beroende p å att n ågon form av behandling satts in direkt.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/02/19