<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanssjukv ården i Jokkmokk m åste spara
- antalet ambulanser kan komma att minskas

JOKKMOKK (NSD/A/F) den 6 februari 2000
Det räcker inte med en ambulans i Jokkmokk, det behövs tv å. Det anser Sixten Eriksson (s), lokalpolitiker fr ån Porjus och ledamot av Gällivare sjukv årdsdirektion.
- Man kan inte resonera i ekonomiska termer alltid. Vi borde satsa p å att utveckla ambulansverksamheten i stället för att avveckla, speciellt i glesbygden, säger han.

Uttalandet gör Sixten Eriksson (s) med anledning av förslaget om att det bara skulle finnas en ambulans i Jokkmokk under mars till och med oktober i år. Men det blir inget med detta, inte i nuläget i alla fall, skriver NSD.

Gällivare sjukv årdsdirektion anser att förslaget behöver kompletteras innan direktionen kan behandla det, i bästa fall den 18 maj i år.
- Jag tycker att fr ågan borde tas upp och sedan tas bort helt och h ållet. Nu lägger man den p å utredning och sedan kommer den upp igen till hösten, säger Sixten Eriksson.

Anledningen till förslaget är att v årdcentralens chef, Gerd Siverhall, vill minska kostnaderna för övertid och nu funderar hon om det är möjligt att spara genom att göra som i Överkalix. Överkalix v årdcentral har en ambulans i tjänst samt en reservambulans som nyttjas vid behov när den andra inte är tillgänglig.
- Dagtid är det aldrig n ågra problem, problemet är nattetid om vi m åste ta ut reservambulansen. D å har vi ett avtal som innebär att ledig personal g år in och de f år en relativt bra ersättning som kompensation, säger Tommy Andersson, verksamhetschef vid Överkalix v årdcentral.

Lars-Gunnar Lampinen är arbetsledare för ambulanspersonalen i Jokkmokk. Han säger att om personalen vill ha det som i Överkalix s å tänker han arbeta för det.
- Men även detta genererar övertid, som kostar pengar och f år vi inte tillräckligt med pengar i budgeten, jag har s å sv årt att ta fram ett förslag som innebär övertid.

Lars-Gunnar Lampinen tycker att ursprungsförslaget att endast en ambulans ska vara bemannad i Jokkmokk är orealistiskt:
- Den statistik som jag presenterat visar att det behövs tv å ambulanser. Drar vi in en bil s å vet vi att vi har ett antal körningar med v år andra ambulans som n ågon annan m åste täcka upp och, om vi tar Boden som exempel, s å har de sv årt att släppa en bil s å här l ångt fr ån Boden.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/02/6