<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

H ård belastning p å ambulanssjukv ården vid ny år

GĂ–TEBORG (A/F) den 23 januari 2000
Jul och ny år har alltid varit helger med en stor belastning för ambulanssjukv ården. Ett förväntat massivt firande runt om i Göteborg, med en koncentration till centrum l åg till grund för den utökning av antalet ambulanser som var i drift under ny årsnatten och ny årsdagen. Och det var befogat. Ambulanssjukv ården utförde 200 uppdrag under denna tidsperiod.

Ordinarie vagnpark utökades med sju extra akutambulanser och en extra OLA-besättning som för natten arbetade i en akutbil med placering p å Frölunda brandstation. Parallellt med detta utökade även SOS Alarm sin personal och ett ambulansbefäl som skulle ing å i räddningstjänstens stabsarbete under ny årsnatten.

Förväntade problem utöver den ordinarie verksamheten kunde knytas till ny årsfirandet. En sann bild av det g ångna dygnet f år man först när man g år in i efterhand och följer upp intressanta fr ågeställningar som gäller dygnet ny årsaftons natt och ny årsdagens dag.
- När man i efterhand läser olika media s å f år man uppfattningen att det var en lugn natt. Det är en annan bild än den jag fick när jag till stora delar av natten satt och lyssnade av radiotrafiken, samtidigt som jag observerade hur SOS-personalen fick arbeta för högtryck med att ta emot samtal och fördela ambulanserna efter behov, skriver ambulanschef Mats Kihlgren, p å Räddningstjänsten storgöteborgs hemsida.

Ambulanssjukv ården i Göteborg utförde under denna period 200 uppdrag, vilket är ca 10 % mer än föreg ående ny år. Det var en kraftig ökning av antalet uppdrag efter tolvslaget och fortsatt m ånga uppdrag inp å natten för att sedan stabiliseras under ny årsdagen. OLA-ambulanserna utförde tillsammans ca 30 uppdrag, en kraftig ökning i förh ållande till en vanlig helg.
- S å här i efterhand kan vi konstatera att ambulanssjukv ården hade en mycket arbetsam ny årshelg till skillnad mot vad polis och räddningstjänsten uppger sig haft. De extra insatta akutambulanserna och den extra OLA-bilen var relativt väl anpassade efter behovet. Ambulanspersonalen sattes p å h årda prov när de i den allmänna festyran skulle utföra sitt arbete, skriver Mats Kihlgren.

Ocks å personalen hos SOS Alarm f år beröm.
- SOS-operatörerna, tv å stycken, utförde ett imponerande arbete när de lyckades fördela ambulanser efter den stora efterfr ågan som r ådde under efternatten, avslutar Mats Kihlgren.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/01/23