<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Konflikt hotar drabba ambulanssjukv ården
- ambulanspersonal vägrar acceptera lönebud

STOCKHOLM (A/F) den 14 januari 2000
Bibeh ållna löner och en garanterad löneökning p å minst 480 kronor per m ånad. Det är huvudinneh ållet i överenskommelsen mellan Falck och Kommunal för den ambulanspersonal som den 1 februari överg år till Falck, d å den danska räddnings- och säkerhetskoncernen tar över driftansvaret för delar av ambulanssjukv ården i Stockholms läns landsting.
Men avtalet är inget som imponerar p å ambulanspersonalen i distrikt Mitt-Syd som vägrar skriva p å för Falck.

Falck Ambulans AB har i samband med den nya entreprenaden i Stockholms läns landsting erbjudit den personal som idag arbetar åt andra ambulansföretag (Samariten Ambulans AB och MT Ambulans AB) anställning i Falck. Förhandlingar om löner och andra anställningsvillkor har förts mellan Falck och Kommunal. Den 27 december enades parterna om att de som tackat ja till anställning i Falck f år beh ålla redan erbjudna löner.

"Ambulanspersonalen är dessutom garanterade att lönen de f år hos Falck överstiger deras lön 1999-12-31 med minst 480 kr/m ån. Personer som erbjudits en lön som innebär att deras lön ökar med mer än 480 kr/m ån f år beh ålla den högre lönen. Personal som ännu inte accepterat anställning i Falck f år beh ålla den lön de har 2000-01-31 när de börjar i Falck. De garanteras ocks å en löneökning om minst 480 kr/m ån (inklusive den löneökning de f år i januari hos nuvarande arbetsgivare). N ågon ytterligare löneökning vid lönerevision i april 2000 utg år inte, enligt avtalet mellan Falck och Kommunal", skriver Falck i ett pressmeddelande.

Ett fyrtiotal ambulanspersonal i distrikt Mitt-Syd - som omfattar Farsta, Nacka, Värmdö och Hägersten - hotar att sluta den 1 februari om inte deras nya arbetsgivare, Falck Ambulans AB, g år med p å att omförhandla löneavtalet. Ambulanspersonal i det nordvästliga distriktet - som omfattar Märsta, Upplands Väsby, Sollentuna, Upplands Bro och Järfälla - förhandlar genom Kommunal - som redan slutit avtal med Falck - och omfattas inte.

Bakgrunden till lönekonflikten är att i november fick ambulanspersonalen sina nya anställningsavtal hemskickade fr ån Falck. D å var lönen redan bestämd. Detta accepterar inte ambulanspersonalen i distrikt Mitt-Syd som själva vill förhandla med Falck och som kräver individuella löner. Ambulanspersonalen kräver en grundlön p å 16 000 kronor. Enligt uppgift erbjuder Falck 13 500 till dem som har mindre än 4 års erfarenhet, 14 500 till dem som har 5-10 år och 14 800 till dem som har mer än 10 år i yrket.

Sedan 1993 har ambulanssjukv ården i Stockholms läns landsting konkurrensutsatts vart tredje år. Sedan dess har ambulanspersonalen med jämna mellanrum uttryckt missnöje över l åga löner och osäkra arbetsvillkor.

CAK (Centrala avdelningen för ambulanssjukv ård och katastrofmedicinsk planering), som är ansvariga för ambulanssjukv ården i Stockholms läns landsting, lämnar följande kommentar i ärendet.
- CAK har inga kommentarer till den lönediskussion som p åg år mellan Falcks och
personal. Det är n ågot som de m åste lösa själva, mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger Barbro Naroskyin, chef för CAK, till PAM.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/01/14