<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Hur står det till med Er kvalitet?

(A/F) mars -97
Alla torde i dag vara väl medvetna om att ambulanssjukvård och övrig näraliggande prehospital akutsjukvård, liksom all annan sjukvård, skall kvalitetssäkras. Bland annat har Socialstyrelsen utfärdat regelverk för sjukvårdens kvalitetssäkring. Det finns en mängd annan litteratur och även mer allmänna internationella standards för kvalitetssäkring.

Det har därtill snart gått ett år sedan SoS även utgav råd angående kvalitetsutveckling i prehospital sjukvård.

Kvalitetssäkring är lätt och svårt. Grundidén att vi skall ha rätt kvalitet accepterar säkert alla. Men det är mycket lätt att gå vilse på vägen dit. Litteraturen är delvis motsägelsefull. Det finns en mängd hjälpmedel för kvalitetssäkring, som är så omfattande att vi riskerar att trilla i diket i stället för att hålla oss på den rätta vägen. Sådana hjälpmedel är dessutom, av naturliga skäl, oftast inte särskilt anpassade till ambulanssjukvårdens särart.

Huvuddragen i kvalitetssäkring kan dessbättre koncentreras kring tre enkla frågor:

Men detta enkla synsätt får inte leda till kvalitetsutveckling enbart av enskilda komponenter. Vi måste sträva efter systemutveckling. Hela ambulanssjukvården skall alltså kvalitetsutvecklas. Inte bara isolerade delar (enskild vårdmetod, informationssystem, enkät osv).

Vidare måste vi se ambulanssjukvården som en del i vårdkedjan. Det räcker alltså inte ens att utveckla hela ambulanssjukvården. På sikt måste hela vårdkedjan kvalitetskontrolleras och kvalitetsutvecklas.

Men detta är på längre sikt. Det viktiga är att vi har kommit igång. Har vi det?

Vi har ytterligare några centrala frågor vi måste ställa till oss själva i detta skede, som för de flesta fortfarande är startskede.

Har vi gjort klart för oss att flera av de hjälpmedel för kvalitetssäkring som finns fokuserar på "™organisatorisk kvalitet"™ snarare än "™professionell kvalitet"™? Bakgrunden för detta är att de "™normer"™ som framtagits utgår från att organisationer och företag som existerar redan har professionell kvalitet. Gäller det även för ambulanssjukvården? Det vet vi inte säkert utan att mäta det. Men vi måste konstatera att flera av de ifrågasättanden som sker rör just den professionella kvaliteten. Det är alltså inte bara ledning, system och organisation som ifrågasätts.

Är vi klara över från vilket "™utgångsläge"™ vi mäter och utvecklar kvalitet? Har vi dokumenterade rutiner och behandlingsanvisningar i tillräcklig omfattning? Eller har vi behandlingsanvisningar huvudsakligen för "™delegerade vårdmetoder"™?

Har sjukvårdshuvudmannen fastställt tydliga och mätbara kvalitetsmål för ambulanssjukvården? Har vi brutit ned dem till delmål och förankrat dem i vår organisation?

Har vi börjat städa bland våra uppfattningar angående vilka företeelser hos oss som är "™sakligt"™ motiverade respektiva vilka som motiveras av andra mera dunkla drivkrafter?

Ja, till min stora glädje kan jag konstatera att jag upplever en snabbt ökande mognad och ett stort engagemang för dessa frågor på många håll. Vi har kommit olika långt. Det är kanske inte lika lätt överallt. Men processen har förvisso startat.

Denna utveckling måste vara enormt positiv för svensk ambulanssjukvård. Med engagemang hela vägen genom organisationen kan allas resurser tas till vara. Målinriktningen klarnar. Gamla "™mål"™ som inte vilar på saklig grund elimineras med automatik. Motsättningar undviks. Vägen är öppen.

Jag har den stora förmånen att mycket nära få följa ett sådant kvalitetsutvecklingsprojekt i Älvsborgs län. Det har inte mer än startat. Naturligtvis finns inga "™resultat"™ ännu. Men viljan, engagemanget, ambitionsnivån och den goda förmågan att "™se klart"™ gör mig imponerad. Och den gör mig ödmjukt tacksam att få närvara och känna dessa fantastiska egenskaper. Ja, det är en ytterst positiv utveckling av ambulanssjukvården som sker. Och det är också, kanske minst lika väsentligt, en otroligt positiv personalutveckling som kommer till stånd. Utveckling av kompetens, tillvaratagande av "™dolda resurser"™, ledarskap, ökat medinflytande, ännu större, och väl befogad, yrkesstolthet är spin off-effekter som är nog så värdefulla.

Det finns tecken på att likartad utveckling sker på många ställen i landet. Jag tror och vill gärna hoppas att så är fallet.

Karl-Axel Wallman-C:son
chefredaktör

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]