<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Var försiktig med rykten!

(A/F) mars -97
Gång på gång, både i Ambulansforums debatt och i redaktionens personliga kontakter dyker det upp kvarlevor från gamla missuppfattningar. Uppenbarligen finns det rykten som vill göra gällande att någon eller några redaktionsmedlemmar omgående skulle vilja ersätta dagens ambulanssjukvårdare med legitimerade sjuksköterskor. Detta är inte sant. Det har aldrig varit sant. Och det kommer inte att bli sant. De som spridit eller sprider dessa rykten har uppenbarligen andra grunder för sin ryktesspridning än viljan att sprida sanning. Därför känns det angeläget klargöra följande punkter.

  • Det finns ingen som helst anledning att försöka "kasta ut" verksamma ambitiösa ambulanssjukvårdare. Det finns (fanns?) emellertid på enskilda stationer enstaka individer, som inte följer med i kravbilden.

  • Med organisationsstruktur, geografi, befolkningstäthet mm följer att de tillfällen den enskilde ambulanssjukvårdaren utför kvalificerade vårdåtgärder oftast är få. Därför måste konventionellt utbildade ambulanssjukvårdare kompletteras (inte ersättas!!!) av personal med högre grundutbildning och omfattande praktisk erfarenhet av kvalificerad akutsjukvård och med formell långsiktig behörighet att utföra kvalificerade vårdåtgärder.

  • Grundläggande för dessa bedömningar skall vara endast patientens och samhällets behov och inte individuell eller facklig makt eller prestige.

  • Konventionellt utbildade ambulanssjukvårdares yrkesroll måste definieras och förtydligas så att inte onödigtvis det nödvändiga förändringsarbetet uppfattas som förlust och nedgradering.

  • Konventionellt utbildade ambulanssjukvårdare har en synnerligen värdefull kompetens och erfarenhet av prehospital akutsjukvård under fältmässiga betingelser.

  • Konventionellt utbildade ambulanssjukvårdare kan däremot svårligen få den helhetssyn på avancerad akutsjukvård som krävs för att hela sjukvårdskedjan skall fungera och för att uppfylla Hälso- och Sjukvårdslagens krav.

  • Det är ej bevisat och tyvärr föga troligt att utbildningsmässiga punktinsatser, t ex inom farmakologi, ger den helhetssyn, kompetensutveckling och patient säkerhet som krävs.

  • Leg sjuksköterska är den lägsta kompetensnivå som medger nödvändig tjänstgöring inom akutsjukvården för att inhämta och vidmakthålla de rutiner som här är nödvändiga.

  • Sjuksköterskelegitimationen är ett nödvändigt steg men inte självklart den viktigaste komponenten i framtida personalkompetens. Det finns anledning förutsätta att de första 2 (-3?) årens tjänstgöring som sjuksköterska inom kvalificerad akutsjukvård är väl så viktiga som legitimationen.

  • Flertalet ambulanssjuksköterskor måste, för att vidmakthålla kompetensen, därtill 'repetitionstjänstgöra' som sjuksköterska (ej som 'elev' eller 'praktikant') på sådan sjukhusavdelning någon eller några månader med något års mellanrum. Alternativt kan integrerad rotationstjänstgöring Akutmottagning/Akutavdelning/Ambulans fylla samma syfte.

  • Legitimerade sjuksköterskor skall naturligtvis dessutom uppfylla de övriga krav som måste ställas för arbete med prehospital sjukvård, t ex fysisk och psykisk prestationsförmåga och stabilitet. Självklart skall den legitimerade sjuksköterskan även ha specialutbildning för arbete i prehospital sjukvård. Se i övrigt Socialstyrelsens "Kompetensbeskrivning för sjuksköterska i ambulanssjukvården".

  • Det förefaller troligt att sjukvårdshuvudmännen på de ställen där det är möjligt (befolkningsunderlag, befolkningstäthet, avstånd, sjukhustäthet m m) i framtiden har en separat sjuktransportorganisation ("prio 4") för patienter utan förutsett vårdbehov. Det förefaller vidare troligt att bemanningen i denna organisation utgörs av "konventionellt" utbildade ambulanssjukvårdare.

  • För speciellt vårdkrävande patienter förefaller det även troligt att sjukvårdshuvudmännen i framtiden oftare tillhandahåller spjutspetsorganisation i form av helikoptrar och akutbilar. Det förefaller likaså troligt att sjukvårdskompetensen på sådana enheter uppfyller högre kompetenskrav än vad som anges i övrigt här ("Differentierad ambulanssjukvård").

  • Självklart kan många ambulanssjukvårdare vidareutbildas till leg sjuksköterska. Observera då ovanstående punkt om tjänstgöring efter legitimationen. Det är utomordentligt viktigt att inse att det inte bara gäller högskoleutbildningen. Några års tjänstgöring som leg sjuksköterska på Akutmottagning eller annan akutavdelning i direkt anslutning till sjuksköterskestudierna är en absolut förutsättning för att målen skall nås.

  • Erfarenheter (=vetenskapliga studier mm) från andra kulturmönster (=länder mm) är delvis tillämpbara i Sverige efter kritisk granskning, men är ej generaliserbara. Vi är ett glest befolkat land med långa avstånd och förhållandevis begränsat underlag för traumasjukvården.

  • Kritik som i de ovanstående avseendena riktas mot svensk ambulanssjukvård skall inte ses som riktad mot ambulanssjukvårdarna utan mot ledningen. Vilket vi också så ofta som möjligt försöker påpeka.

Tänk efter nu! Min bestämda, och delvis besvikna, uppfattning är att personalgruppen ambulanssjukvårdare hade stått oändligt mycket starkare i dag, på de platser där man stretat emot, om man för 5-10(-15) år sedan hade "accepterat" de nödvändiga förändringarna och koncentrerat sig på att stärka och förtydliga sin egen fina yrkesroll.

Hade vi då påbörjat förändringen vid "naturlig avgång" hade situationen varit avsevärt mindre jobbig i dag. På många ställen har man gjort detta och fortsätter kvalitetsutveckla sina organisationer.

Ingen vill skada ambitiösa ambulanssjukvårdare. Men vi försöker förklara vilken utveckling som kommer - antingen Ni och vi vill det eller inte. Det betyder inte att jag vill låtsas att jag har någon kristallkula. Men jag har förmånen att se utvecklingen internationellt och i stort. Om vi sätter oss "på tvären" mot den nödvändiga utvecklingen blir det snabbt smärtsamt. Om vi i stället följer med samtidigt som vi i rimlig omfattning bevakar våra arbetsförhållanden och vår arbetsmiljö och säkerhet blir det avsevärt mindre smärtsamt.

Jag hoppas att kunna övertyga De som kan se framåt att vara med och leda utvecklingen. Att acceptera nödvändiga förändringar (som ändå kommer) samtidigt som Ni bevakar Era "rättigheter". Jag tror att De som har kraften och modet att se verkligheten kan hjälpa och stötta sina kollegor som inte har samma mod och självförtroende.

Karl-Axel Wallman-C:son
redaktör

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]