<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanssjukv ård och IT

- En ändlös utvecklingspotential?

M ånga av oss blir dagligen tagna p å sängen av nya ideer om vad datorer och datakommunikation kan leda till. Oftast är det positiva signaler, men tveklöst är delar av utvecklingen oroväckande eller rent av hotfull.

Det är inte tillr ådligt att okritiskt acceptera allt. Det g år heller inte att förneka utvecklingen; att inte delta - d å tappar vi möjligheten att p åverka och kontrollera.

Redan använder förmodligen flertalet ambulansorganisationer datorer för personaladministration och ekonomiuppföljning. Uppföljning av fordonsunderh åll och anskaffning/underh åll av medicinsk utrustning är andra omr åden som är eller snabbt kommer att bli datoriserade.

Kvalitetskontroll och kvalitetsutveckling är författningsenliga skyldigheter för all sjukv årdande verksamhet. Det är sv årt att tänka sig att bygga kvalitetsystem utan att redan fr ån början konstruera dessa s å att de kan datoriseras. Det är föga rationellt att hantera de mängder data det snabbt blir fr ågan om utan datorernas hjälp. Det skulle förmodligen även innebära säkerhets- och tillförlitlighetsproblem.

Datoriserad uppföljning av ambulansjournaler är i dag en självklarhet för säkerhet, utveckling och kvalitet.

Den telemedicinska utvecklingen som st år för dörren innebär enorma möjligheter. Den skall vare sig ersätta kompetens eller hittillsvarande dialog i v årdkedjan. Men telemedicinska system kan förväntas tillföra ny kompetens och ny effektivitet. Patient- och v årddata tillgängliga prehospitalt och i hela v årdkedjan innebär förbättrat beslutsunderlag och säkrare verksamhet. å andra sidan är integritetsproblemen känsliga men möjliga att lösa.
Datoriserade expertsystem och möjlighet att hela tiden konsultera 'levande' experter tillför ökad kunskap. Expertorganisationen kan centraliseras, kanske till enstaka plats i landet, vilket gör det möjligt att försvara kostnaderna. Nationella experter kan i sin tur konsultera internationella experter.

I ett samhälle, som förmodligen under m ånga år fram åt kommer att lida av ekonomiska begränsningar, och där kvalificerad sjukhusv ård förmodligen kommer att bli mindre decentraliserad, ställs ökade krav p å kompetens och effektivitet i prehospital sjukv ård. Motsvarande ökade krav p å kompetens och effektivitet i sjukhusvärlden leder troligen till längre transporter och starkare behov att patienten förs till rätt v årdinstans. Detta ställer i framtiden ännu högre krav p å SOS-centralerna och andra beslutsniv åer. Telemedicinska system g år d å knappast att undvara.

Vad har Ambulansforum och andra motsvarande 'nya' informationskanaler för roll i denna informationsteknologiska utveckling?

Ett av problemen i ambulanssjukv årdens utveckling under de senaste decennierna har varit ambulanssjukv årdens, jämfört med övrig sjukv ård, begränsade utvecklingskontakt med omvärlden. Undantag finns, men det hittills i övrig sjukv ård regelbundet återkommande multimediala kunskaps- och idéflödet över stora distanser, nationellt och internationellt har förmodligen högst kommit enstaka ambulanssjukv årdare till godo.
Med ambulanssjukv årdarnas ansvarsfulla och självständiga arbete har de rimligen samma behov av m ångfacetterat kunskaps- och informationsutbud som självständigt verksamma läkare och sjuksköterskor. Det är givetvis inte bara en fr åga om kunskap, kompetens och allmän utveckling. Det är i hög grad fr ågan om att 'ensa kulturer': att skapa bättre underlag för v årdkedjetänkande, att skapa först åelse för de nya kraven och s å vidare.

Via Ambulansforum och Internet kan dagsfärska medicinska nyheter kanaliseras. Listan p å möjligheter kan i övrigt göras hur l ång som helst. Det är nästan bara 'kreativitetsniv ån' (förutom ekonomin) som ger begränsningar.

Dagsfärsk spridning av t.ex riskmeddelanden eller om ny teknik.

Kongresser och möten - inga kostnader för tryckta program!

Facket n år ut till medlemmarna. Myndigheterna n år berörda arbetstagare.

Läs inneh ållsförteckningen i olika tidskrifter - ta bara fram det Du vill penetrera grundligare.

Jämför med Dina kollegor i USA eller Norge. Löner? Schema? Sociala förm åner? Fackliga styrkor, svagheter och tips!

Lediga platser - dagsaktuell lista. För Härjedalen eller för Kalifornien!

Utvecklingsprojekt p å andra stationer i Sverige och världen. Idéer och resultat. Vad h åller andra p å med? - Uppfinn inte hjulet p å nytt.

Medicinsk facklitteratur - sökning i Medline!

Ambulanssimulatorer - kan de minska risker och höja beredskap? Varför inte mer använda i Sverige?

Kvalitetssäkring - system, riktlinjer, enkäter, formulär. Forskning - feed back, resultatspridning, diskussion. Idéutbyte med kollegor och andra intressefränder.

E-post till dem man känner och till dem man inte känner men behöver kontakt med. Snabbt och billigt. Kan strunta i vad klockan är i USA just nu. S å enkelt att det är sv årt l åta bli att svara. Behöver inte leta efter portotabell och frimärken....

Enkelt att starta 'diskussionsgrupper' för specialintressen. Hur kan vi undvika att ambulanssjukv årdaren blir utbränd?

Den kvalificerade yrkesrollen. Den egna kliniken. Det egna projektet. Din idé och Din uppfinning. V årt landsting och v årt land.....

Möjligheter till standardisering och effektivisering. Enhetliga system möjliggör konstruktiva jämförelser och ger troligen besparingar.

Enorma möjligheter till utveckling och stimulans. För kommande generationer som växer upp med Internet och motsvarande system. Och för dem i nuvarande generationer som bryr sig tillräckligt för att sätta sig in.

En härlig pedagogisk möjlighet. Nu äntligen kan vi komma bort fr ån det förlegade systemet att utbilda ett fixerat antal timmar i ett ämne. I stället utbildas varje individ till en viss kunskapsniv å. I framtiden kanske vi lär oss hur man utbildar individuellt till en viss kompetensniv å!

Är kanske den allra viktigaste egenskapen hos dessa nya system för information och pedagogik änd å att de motverkar ankdammstänkande?

Karl-Axel Wallman-C:son
redaktör

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]