<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Orättvis behandling av larmoperatör?
Insändare från Karl A. Wallman den 10 Mars, 1997

Svar på: Orättvis behandling av larmoperatör? postat av Signaturen U. L. den 10 Mars, 1997

I Dina frågor ligger direkt eller 'mellan raderna' ett antal problem som jag tror få har satt sig in i.
Låt mig först komma med en personlig uppfattning: Det är inte rättvist att kritisera enskilda arbetstagare på SOS-centralen på det vis som gjorts i debatten utan att:
· först övertyga sig om att man har nedanstående klart för sig
· det framkommit skäl för att de är personligen skyldiga

Jag är nämligen fullständigt övertygad om att dessa larmoperatörer ansträngt sig för att lösa en svår situation på bästa vis. Jag känner inte till detaljerna i fallet. Men jag känner till en hel del om arbetsförhållandena på SOS-centraler. Och om personalen.
Att sedan resultatet i det debatterade ärendet är utomordentligt tragiskt och på alla vis beklagligt är självklart.
Jag skall naturligtvis inte heller yttra mig om vad pågående utredningar kommer fram till. Fel eller inte fel skall bedömas i sedvanlig ordning.
De uppgifter som förekommit i massmedierna hittills talar, enligt min högst personliga bedömning och mot bakgrund av det följande mera för 'systemfel' än för fel av enskilda individer på SOS-centralen.

Det är ingen principiell skillnad på hur man utreder misstänkta fel på SOS-central jämfört med ambulanssjukvård, läkare och sjuksköterskor. Samtliga kan, vanligen vid speciellt allvarliga fall, utsättas för polisutredning.

SOS-centralernas arbete med sjukvårdsfrågor är legalt entydigt sjukvårdsarbete.
Men det har varit och är troligen fortfarande stora brister i sjukvårdshuvudmännens direktiv hur skillnader mellan efterfrågan och tillgång på resurs (ambulans) skall hanteras.
Hur har de sjukvårdsansvariga specificerat sina kompetenskrav på entreprenören SOS-centralen? Länge och ofta har man bara accepterat det befintliga systemet. Vems är då 'felet'?
Eftersom detta är en sjukvårdsorganisation med avancerade arbetsuppgifter finner jag det självklart att det måste finnas, dygnet runt, en medicinskt ledningsansvarig läkare. Hur har de sjukvårdsansvariga sett till det? Vems är felet?
SOS-operatörerna har i flertalet fall begränsad medicinsk utbildning. Därför måste den ledningsansvarige läkarens skriftliga instruktioner vara synnerligen tydliga och detaljerade. är de det? Vilka instruktioner finns för olika situationer? Vems är felet om instruktioner saknas eller inte är tydliga för målgruppen?

Synsättet numera (SoS utredning) är att SOS-centralen i sin sjukvårdsfunktion är en del av ambulanssjukvården. Om sjukvårdshuvudmannen inte beslutat utse någon särskild ledningsansvarig läkare för SOS-centralen ligger det nära till hands förutsätta att den läkare som ytterst ansvarar för ambulanssjukvården även ansvarar för SOS-centralen. Vems är felet om det föreligger oklarheter på den punkten? Framgår det av tydliga instruktioner vilken läkare som skall kontaktas vid 'problem' Och vilka 'problem' som skall föranleda sådana kontakter?

Sedan påstås det till och med (SDS 9/3) att det skulle bli dyrt att arrangera så att SOS-operatörerna alltid har möjlighet att rådfråga en medicinsk expert, kunnig på detta område. Det förstår jag inte!
Dels kommer detta som krav i SoS utredning. Dels kan, med moderna hjälpmedel för Telemedicin, någon enstaka läkare täcka den funktionen för hela landet. Jag anser att det finns många exempel på mera vårdslös hantering av pengar.

Det är viktigt att denna debatten förs, och därför är Dina frågor mycket välkomna.

Vad anser Ambulansforums övriga läsekrets?

Karl A. Wallman-C:son

Uppföljningar:

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]