<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Tack för en saklig och i mitt tycke bra ledare
Insändare från Stefan den 25 februari 2001

Svar på: Tack Patrik! postat av Karl-Axel Wallman-C:son den 24 februari 2001

Tack för en saklig och i mitt tycke bra ledare. Det är för mig fullständigt självklart att man som nyutbildad sjuksköterska har begränsade kunskaper i att självständigt bedöma och behandla patienter. Tyvärr är det också så att det finns ambulanssjukvårdare med massor av års erfarenhet från ambulanssjukvården som ändå saknar viktig förmåga att bedöma och handla/behandla. För mig är det egentligen självklart att man måste ha rotationstjänstgöring för hela ambulansbesättningen och erfarenhet från hospital akutsjukvård. Jag har svårt att se motståndet som ofta gör sig gällande vid tal om tjänstgöring på akutmottagningar, vårdcentraler o dyl, för amb.besättningar i väntan på larm. Särskilt förstås på mindre orter och i glesbygd med förhållandevis få larm.

Om man som ambulanssjukvårdare ser utbildningen till sjuksköterska som ett nödvändigt ont och en transportsträcka till fast anställning ambulans heltid, så är ju "kompetenshöjningen" av ringa värde för patienten. Jag tror att man måste ställa krav på kunskaper och reell kompetens/erfarenhet och inte bara nöja sig med den formella biten som ju inte säger ett dyft egentligen. Det är inte helt ovanligt att man kommer tutande till vårdcentralen "centrala bröstsmärtor mer än 15 minuter och andnöd" , där tjänstgörande distriktsläkare inte minns ett smack om hur man behandlar symtomen. Likadant när man tutar till äldreboendet med sjuksköterskor och läkare på plats, "kramper" - ingen perifer venös infart, ingen syrgas, ofria luftvägar... Som sagt erfarenhet från modern akutsjukvård, på sjukhus, under något år måste nog bli ett krav för ALL personal i Sveriges ambulanser!

Mycket bra att du tog upp det här med bedömning av patienter. Det är centralt i ambulanssjukvården tycker jag. är patienten sjuk eller MYCKET sjuk? Ofta har man nog haft vaga begrepp om detta. Debatten är allt för fixerad runt läkemedel. Kan man inte bedöma så är ju all administration av potenta läkemedel vansklig...

Stefan
Uppföljningar:

Hur definierar vi "rotationstjänst"?

Karl-Axel Wallman-C:son svarar 2001/02/25 på Stefan s inlägg 2001/02/25

Omr åde Insändare har stängts. Vi hänvisar till Ambulansforums separata Community där fulla möjligheter till diskussion ges. Du klickar här för att komma dit.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]