<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

 TNCC Trauma Nurse Core Course
 Traumautbildning för sjuksköterskor i Sverige


Författare:
Agneta Malm-Anesten, leg sjuksköterska, specialistutbildning i anestesi.
Akutmottagningen Bor ås lasarett.
Vice ordförande i Riksföreningen för Sjuksköterskor inom Trauma.


Traumautbildningar.
Intresset för utveckling och kvalitetsförhöjning av traumav ården i Sverige har ökat under de senaste åren. En av orsakerna har varit influenser fr ån främst USA, där man sedan m ånga år utbildat s åväl läkare, sjuksköterskor som ambulanssjukv årdare i initialt omhändertagande enligt standardiserade koncept. För att f å arbeta p å m ånga traumacentra i USA krävs att man har en godkänd traumautbildning och att man vart fjärde år förnyar sitt certifikat. Väl fungerande traumav ård förutsätter ett systematiskt och strukturerat handläggande för att all personal snabbt skall kunna utföra livräddande åtgärder (3).

Sedan ett år tillbaka har man i Sverige kunnat utbilda läkare i ATLSâ (Advanced Trauma Life Support), d å Svensk Kirurgisk Förening f ått möjligheten att delge ATLSâ och intresset hos s åväl kirurger som anestesiläkare är stort (1).

TNCC.
Det är därför med stor glädje svenska sjuksköterskor välkomnar TNCC (Trauma Nurse Core Course) till Sverige. TNCC är en traumautbildning speciellt inriktad p å sjuksköterskor inom hela traumav årdkedjan och ägs av ENA (The Emergency Nurse Association).
TNCC startade i USA 1986 och finns idag förutom i Sverige även i Kanada, Australien, Storbritannien och Nederländerna. Omkring 15000 sjuksköterskor utbildas varje år. Utbildningen följer i princip samma koncept som ATLS® (2).

Riksföreningen för Sjuksköterskor inom Trauma har f ått förm ånen att delge TNCC i Sverige och kommer att i samarbete med Svenska Sjuksköterskeföreningens Utbildningsinstitut AB ge minst 10 kurser om året.

Referat fr ån TNCC-kurs.
De första utbildningstillfällena för TNCC startade i slutet av april -97 d å kurs ett och tv å hölls i det natursköna Saltsjöbaden utanför Stockholm.
Undertecknad hade förm ånen att f å deltaga p å TNCC-kurs nummer tv å, tillsammans med 15 andra traumaintresserade sjuksköterskor fr ån olika delar av Sverige.

Kursinstruktörer var fyra amerikanska traumasjuksköterskor med stor vana av traumav ård och med l ång erfarenhet som TNCC-instruktörer. Genom sin skicklighet som instruktörer vidarebefordrade de sin entusiasm till oss deltagare och kursen gick i ett högt tempo.
Kursen hölls under 2,5 dagar. Deltagarna förbereddes genom att f å TNCC- manualen hemskickad cirka tv å m ånader före kursstart. Manualen är upplagd att helt och h ållet följa v årdprocessen det vill säga bedömning, sjuksköterskediagnos, problemidentifiering, planering, genomförande och utvärdering. Intressant är att man har lyckats lägga in sjuksköterskediagnoser för samtliga traumav årdsproblem. Den inneh åller även grundläggande anatomi och fysiologi, skademekanismer, patofysiologi samt initialt omhändertagande vid olika skador men även aspekter och r åd för det psykosociala omhändertagandet av b åde patienter och närst ående (2).

Första och andra kursdagens förmiddag ägnades åt föreläsningar inom traumav ård som skademekanismer, initial utvärdering och handläggning, chock, skall- och ansiktstrauma, thorax- och nackskador, buktrauma, rygg- och ryggmärgsskador, extremitetstrauma, brännskador, graviditetstrauma, barntrauma, psykosociala aspekter vid trauma, stabilisering, förflyttning och transport. Eftermiddagarna ägnades åt praktiska övningar s å kallade skillstations där man övar p å initialt omhändertagande, upprättande av fria luftvägar och ventilations åtgärder, immobilisering, åtgärder vid thoraxtrauma, avtagning av hjälmar, vändning s å kallad log roll och sträckbehandling av frakturer (2).

Tredje dagen startade med en skrivning, där man m åste klara 80% av fr ågorna för att bli godkänd. Därefter testades man p å de praktiska momenten, till exempel skulle man efter ett beskrivet patientfall utföra de initiala åtgärderna.

Svenska TNCC-instruktörer.

Efter kurserna utvaldes 16 lämpliga sjuksköterskor för utbildning till TNCC-instruktörer i Sverige. Instruktörskursen hölls under en dag och innehöll bland annat goda r åd och instruktioner i pedagogik. Instruktörskandidaten undervisar sedan tillsammans med en färdigutbildad instruktör p å nästföljande kurs (2).

Givande kurs.
Kursen var utomordentlig givande och mycket träffsäker för att identifiera de initiala problemen och möjligheter att snabbt åtgärda dem. Kunskaperna riktar sig specifikt till sjuksköterskor, vilka är en viktig del av traumateamet. Genom att använda algoritmen A - I ges en styrka att tänka p å samma sätt i alla akuta traumasituationer:

A Airway with simultaneous cervical spine stabilization and/or immobilization.
B Breathing
C Cirkulation
D Disability
E Expose
F Farenheit
G Get a complete set of vital signs
H History and head to toe assesment
I Inspect posterior surface
För att kunna tillgodogöra sig kursen krävs att man har studerat manualen p å cirka 500 sidor noga före kursstart. Man m åste lära sig A-I-konceptet och följa det till punkt och pricka för att bli godkänd, detta för att man alltid skall göra likadant oavsett vilken skada patienten har och p å s å sätt inte missa n ågot (2).

Fördelar med TNCC.
Det är mycket glädjande att nu även svenska sjuksköterskor f ått en möjlighet att förbättra sina kunskaper i traumaomhändertagande utan att behöva resa utomlands. För svenska läkare kommer det att vara en trygghet att sjuksköterskorna i traumateamet arbetar efter samma koncept och är säkra i sin roll. Till gagn för patienter och närst ående kommer TNCC att öka intresset för de psykosociala aspekterna i samband med trauma.

Det borde i framtiden vara ett krav att b åde läkare och sjuksköterskor som arbetar med traumapatienter skall ha en godkänd traumautbildning. Jag önskar därför att alla traumaintresserade läkare i hela Sverige p åverkar och stöttar sina sjuksköterskor att deltaga i TNCC-utbildningen för att höja kvalitén p å traumav ården i Sverige.

För att f å deltaga p å en TNCC-kurs krävs sjuksköterskelegitimation, men det finns möjlighet för till exempel läkare eller ambulanssjukv årdare att närvara p å kursen som auditör.

De som är intresserade av TNCC är välkomna att höra av sig till:

www.trauma.se


Referenser:
1. Brismar, B (1996). Traumav ården eftersatt. Läkartidningen 93, 2651-2652.
2. The Emergency Nurses Association (1995). Trauma Nurse Core Course. Illinois, USA.
3. Sluys, K (1995) Traumautbildningar. Ventilen. 10-14.

 

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]