<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Hjärtmassage vs hjärt-lungräddning

(GP/A/F) den 24 september 2004
När en person faller till marken med hjärtstopp är varje minut dyrbar. Nästan alltid ringer ett okänt vittne SOS Alarm. Det vittnet kan bli skillnaden mellan liv och död för patienten, ska en stor studie i Sverige och Finland förhoppningsvis visa. I dag dör ungefär 98 av 100 personer som drabbas av hjärtstillest ånd innan de kommer till sjukhus, skriver Göteborgs-Posten.

Leif Svensson, kardiolog vid Södersjukhuset i Stockholm, är en av forskarna bakom en studie p å 3 000 hjärtstoppspatienter som ska dra ig ång i Sverige och Finland efter årsskiftet. Studien ska p åg å i tv å år och främst ge svar p å tv å fr ågor:
- Kan fler som drabbas av hjärtstillest ånd utanför sjukhus överleva om de snabbt f år hjälp av vanliga människor som ringer SOS Alarm?
- Är det lika effektivt att enbart ge hjärtmassage som att göra traditionell hjärt-lungräddning med konstgjord andning?

Forskarna tror att svaret blir ja p å b åda fr ågorna.
- M ånga kan känna en viss tveksamhet inför att bl åsa en vilt främmande människa i munnen och hypotesen är att det faktiskt är lika effektivt med enbart kompressioner, säger Leif Svensson.

En mindre förstudie som utförts i Stockholm p å 111 fall av hjärtstillest ånd har gett resultat som ger hopp inför framtiden. Bara tv å av vittnena som ringde larmnumret ville av olika anledningar inte utföra n ågon livräddning när operatörerna vid SOS Alarm erbjöd dem instruktioner.
- Vi tar detta som intäkt för att de allra flesta verkligen vill hjälpa till i en s ådan här situation, säger Leif Svensson.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/08/24