<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ny akut behandling av stroke

(TT/A/F) den 7 februari 2003
En ny behandling av stroke skall börja tillämpas p å sjukhus runt om i landet. En snabb användning av trombolys kan leda till att m ånga patienter slipper livsl ångt handikapp samtidigt som v årdkostnaderna minskar, rapporterat TT.

P å torsdagen hölls en första utbildningsdag i Malmö där representanter för 137 akutsjukhus samlats.
- Det här är startskottet för en stor förändring för strokepatienter. Vi ska se till att behandlingen byggs ut till hela landet, säger docent Nils Wahlgren, överläkare p å Karolinska sjukhuset i Solna.

De vanligaste symptomen p å stroke, eller slaganfall i vanligt tal, är förlamning i ena sidan av kroppen, talsv årigheter och begränsat synfält.

Men trombolysbehandlingen m åste sättas in snabb, inom tre timmar, och kommer att användas bara för de sv årare fallen. Den är inte heller riskfri utan kan orsaka blödningar.
Hur snabbt behandlingen sätts in är avgörande. Därför m åste en fungerande organisation byggas upp ute p å sjukhusen, som inkluderar v årdpersonal och ambulanspersonal. Den som tror sig f ått ett slaganfall m åste ocks å snabbt söka läkarhjälp.

I höst genomförs därför en informationskampanj riktad till allmänheten.
- Det här är en mycket betydelsefull förbättring för strokepatienter, säger docent Jesper Petersson, överläkare p å Universitetssjukhuset Mas i Malmö. M ålet är att tio procent av de patienter som kommer till sjukhuset inom tre timmar ska kunna f å behandlingen.

I oktober godkände EU-kommissionen denna metod för användning inom hela EU. Tvekan har just gällt biverkningarna.

Trombolys ges som dropp och utförs p å sjukhuset. Det m åste ske en undersökning först för att utesluta att patienten drabbats av hjärnblödning, d å ett blodkärl brustit.

Varje år drabbas omkring 25 000­30 000 svenskar av slaganfall. Oftast rör det sig om människor över 65 år.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2003/01/7