<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Förbättrade möjligheter att identifiera patienter med hjärtinfarkt

(A/F) den 27 maj 2000
Ambulansorganisationerna i Göteborg och Stockholm är först i norra Europa med att genomföra en studie som innebär att man redan p å hämtplats identifierar patienter med misstänkt hjärtinfarkt med hjälp av blodprov. Det skriver ambulanschef Mats Kihlgren vid Räddningstjänsten Storgöteborg i deras personaltidning "Brandscoopet".

- Ambulanspersonalen st år ofta inför sv åra beslut. De skall med begränsade resurser och ofta i mycket pressade situationer försöka ställa en första diagnos. Denna skall sedan inledningsvis ligga till grund för den fortsatta v ården b åde utanför och inne p å sjukhus, skriver Mats Kihlgren.

I Göteborg och Stockholm kommer ambulanssjukv ården nu att starta en studie p å initiativ av hjärtläkare, Johan Herlitz. Syftet är att med hjälp av ett blodprov redan p å hämtplats utläsa om patienten utvecklat en hjärtinfarkt, en metod som redan används i USA. Göteborg och Stockholm blir nu först i Norra Europa att introducera detta.
- Vid en hjärtinfarkt utsöndras sk markörer i blodet. Genom att droppa patientens blod p å en sticka kan ambulanspersonalen avläsa om dessa markörer finns i blodet. Tillsammans med EKG och övriga symptom är v år förhoppning att minimera för risken att ambulanspersonalen missar en patient med hjärtinfarkt. V år förhoppning är d å att fler patienter f år möjlighet att del av de behandlingsalternativ som kan erbjudas, skriver Mats Kihlgren.

De behandlingsalternativ som kan erbjudas är:
- propplösande behandling redan p å hämtplats.
- direktinläggning p å Hjärtintensiven
- transport direkt till sjukhus för behandling med sk ballongdilation. Det innebär att det förträngda kärlet vidgas med hjälp av en liten ballong.

- Alla patienter som har eller har haft "hjärtsymtom" under mer än 15 minuter och där symptomen debuterat inom 6 timmar inkluderas i studien. Blodprovet tas i den venflon som sätts av ambulanspersonalen enligt vanliga rutiner. Med en specialpreparerad spruta dras blod upp som sedan placeras p å teststickan. Resultatet kan avläsas inom max 15 minuter. Viktigt är ocks å att blodprovet visar ett resultat s å snabbt att det inte fördröjer den övriga v ården, skriver Mats Kihlgren.

Studien kommer att bedrivas i Göteborgs tv å OLA-ambulanserna och omfatta cirka 600 patienter. Tv å OLA-sjuksköterskor fr ån Lundby brandstation, C. Axelsson och H. Fredriksson kommer att ansvara för studien. De har tagit fram ett informationsmaterial för ambulanspersonal och berörd v årdpersonal. Resultatet f år sedan visa om projektet skall permanentas, och i s å fall i vilken form.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/04/27