<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Behövs anestesiläkaren vid akuta ambulansuppdrag?
- Centralsjukhuset i Rogaland inleder forskning

(A/F) den 17 maj -99
Hur viktigt är det att anestesiläkaren är med under utryckning till akut sjuka och skadade? Det är fr ågeställningen i Rogalandsprojektet, som har f ått 200.000 kronor av stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) för att granska arbetet som anestesiläkaren utför. Forskningsprojektet skall leda till utformning av kriterier för akuta uppdrag där anestesiläkaren skall medverka.

"En utryckningstjänst bemannad med anestesiläkare har alltid varit omdiskuterad. M ånga hävdar att den kräver för mycket resurser i förh ållande till nyttan. Det finns inte m ånga studier i Norge som fastsl år om dessa p åst åenden stämmer. I alla fall finns det f å studier som säger n ågot entydigt om nyttan", skriver SNLA i ett pressmeddelande.

Sektionen för akutmedicin vid anestesiavdelningen p å Centralsjukhuset i Rogaland har därför bildat en grupp som skall genomföra en vetenskaplig studie om nyttan med att anestesiläkare deltar vid akuta ambulansuppdrag.

I Rogalandsprojektet skall tv å anestesiläkare med stor utryckningserfarenhet studera alla utryckningar där patienten f ått behandling av anestesiläkaren utanför sjukhus. Vid varje uppdrag skall det skrivas en rapport med detaljerade medicinska och operativa upplysningar. Uppdragen skall indelas i tv å grupper. I den ena gruppen samlas uppdrag där de tv å läkarna menar att det fanns en stor medicinsk vinst med att läkaren var med p å uppdraget. I den andra gruppen samlas uppdrag där anestesiläkarens medverkan inte varit nödvändig. Efter hand skall rapporterna studeras av flera expertpaneler.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

99/04/17