<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Fördel när anhöriga är med under återupplivningsförsök
- Brittiska forskare har gjort intressanta fynd

(A/F) den 24 augusti -98
Brittiska forskare antyder att det kan vara en fördel när anhöriga är med under återupplivningsförsök.
- Detta er mycket intressanta observationer och kan leda till nya rutiner vid norska sjukhus, säger överläkare Kristian Lexow vid sektionen for akutmedicin, Sentralsykehuset i Rogaland.

Vid de flesta sjukhus, b åde i utlandet och i Skandinavien, er proceduren att anhöriga inte f år vara i närheten d å återupplivning p åg år. Praxisen är baserat p å att metoder som defibrillering kan stressa familjen mer än nödvändigt. Men en forskargrupp vid Universitetet i Cambridge menar att det er p å tiden att omvärdera detta synsättet.

I en pilotstudie, publicerat i sista numret av The Lancet, fick familjemedlemmarna till patienter med hjärtstopp eller skador fr ån allvarliga olyckor f å välja om att vara p å plats under återupplivningsförsöken, medan en kontrollgrupp fick vänta i annat rum.

Färre depressioner
Senare följde forskarna upp anhöriga till 18 patienter som dog av hjärtstopp eller multitrauma. åtta släktingar var vittnen till återupplivningsförsöken medan 10 tillhörde kontrollgruppen. Det visade sig att de som deltog hade mindre problem med ångest och depressioner. Även den kliniska personalen upplevde det som positivt. Forskarna önskar nu att g å i g ång med en större studie för att undersöka fynden närmare.

Intressanta fynd
Enligt överläkare Kristian Lexow vid sektionen för akutmedicin, Sentralsykehuset i Rogaland kan detta vara ett kontroversiellt, men mycket intressant fynd.
- Detta är n ågot m ånga är osäkra p å. Om resultaten är h ållbara kan det leda till att man tänker över rutinerna p å norska sjukhus. Det är kanske inte s å dumt, för jag tror inte det är n ågon fast rutin, säger Lexow som ocks å är ledare för norsk anestesiologisk förenings kommitté för akutmedicin.

Han f år stöd av överläkare Torben Wisborg vid anestesiavdelningen p å Hammerfest sjukhus.
- Visar det sig att detta er bättre för anhöriga, kan det hända att vi lägger om rutinerna. För trodde vi att barn inte skulle se de döda. Det har visat sig att det är bättre att l åta dem f å lov eftersom fantasin är värre än verkligheten, säger han.

Andra rutiner
Rutinerna för luftambulansen är annorlunda än p å sjukhuset. Läkarna lägger inga aspekter p å att familjen bevittnar återupplivning i hemmen.
- Vi l åter anhöriga finna den platsen de själva föredrar. Det leder ofta till att de engagerar sig i lätta uppdrag som att h ålla en infusionsp åse, hämta en handduk eller liknande. N ågon drar sig ocks å helt spontant tillbaka, säger Lexow.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]