<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

V årdförbundet och ambulanssjukv ården
- kritiken mot förbundet bemöts


Den 7 augusti, 2000 skrev Veronika Engdahl under omr åde Insändare att "Sjuksköterskornas fackförbund - V årdförbundet - är b åde litet och overksamt, dessutom har de inte en susning om ambulansverksamhet, vilket gör att f å kan jobba för avancerad vidareutveckling av patientv ården."

Här under kan du läsa V årdförbundets kommentar

Redaktionen


Tack för din insändare, Veronika, som gör det möjligt att än en g ång f å utrymme i Ambulansforum för att beskriva V årdförbundets uppfattningar om och insatser i fr ågor relaterade till ambulanssjukv ården.

V årdförbundet har sedan flera år närmare följt utvecklingen inom verksamheten.

Orsakerna är m ånga:

Ambulanssjukv ården utgör en länk i v årdkedjan "“ en mycket viktig s ådan "“ ibland helt avgörande för den fortsatta v ården, det m å vara inom akutsjukv ården eller exempelvis den kommunala hälso- och sjukv ården.

Den tekniska och medicinska utvecklingen har framförallt under 90-talet inneburit att allt fler åtgärder kan och m ånga g ånger ska vidtas redan i det akuta skedet, p å plats eller under transport. Det handlar inte längre om att i första hand transportera, utan ocks å om att göra kvalificerade bedömningar och därmed vidta adekvata åtgärder. Verksamheten mäktade inte med att hänga med i takt med utvecklingen, varje sig organisatoriskt eller utbildningsmässigt. Följden blev att verksamheterna präglades/präglas av en mängd olika delegeringar, vilket bland annat medför en oklar ansvarsfördelning mellan ambulanssjukv årdare och ambulanssjuksköterskor. Patientsäkerheten äventyras.

De förändrade kraven p åverkade/p åverkar i allra högsta grad den psykosociala arbetsmiljön. Det är naturligt att en konflikt lätt kan uppst å mellan tv å olika yrkesgrupper vid snabba förändringar "“ det gäller ocks å ambulanssjukv ården. Här förstärks dessutom detta av att det handlar om att en typiskt manlig värld ska förenas med en kvinnlig. Det händer fortfarande att fördelningen av arbetsuppgifter sker efter rättviseprincipen, varannan körning hos patienten, varannan vid ratten "“ oavsett patientens behov eller personalens kompetens. Eller att SOS Alarm saknar uppgifter om, eller inte tar reda p å vilka ambulanser som är bemannade med sjuksköterskor.

Väldigt f å arbetsgivare planerade för den kommande utvecklingen, trots att den beskrevs tydligt av Socialstyrelsen redan i början av 90-talet (Se bland annat rapport Ambulanssjukv ården inför år 2000, Sos-rapport 1990:10.) Det förde med sig att sjuksköterskor inte efterfr ågades, att de sjuksköterskor som sökte arbete inom ambulanssjukv ården, förvägrades arbete som sjuksköterskor. De som utbildat sig hade gjort s å p å eget initiativ, därför att de s å p åtagligt känt behov av förkovran. Vilken arbetsgivare skulle inte uppskatta och premiera detta? Det blev en ovanlighet i den här verksamheten. M ånga sjuksköterskor s åg sig tvingade att acceptera en anställning som ambulanssjukv årdare, till men b åde för kompetens- och löneutveckling.

Med detta som bakgrund initierade V årdförbundet ett antal olika aktiviteter:

1. Hösten 1997 arrangerades tillsammans med tre olika specialistföreningar en konferens för sjuksköterskor inom ambulanssjukv ården. Den var välbesökt och uppskattad och i den avslutande diskussionen konstaterades bland annat

  • att det fanns/finns behov av att utg å fr ån verksamheten och hela v årdkedjeperspektivet.
  • att det fanns/finns behov av att stimulera det systematiska kvalitetsarbetet och forskningen och utvecklingen inom omr ådet.
  • att det fanns/finns behov av specialistsjuksköterskor p å omr ådet.

2. Aktioner med fokus p å anställningsförh ållandena "“ dvs sjuksköterskor p å ambulanssjukv årdartjänster. Detta  uppmärksammades speciellt i de lokala förhandlingarna om löner och allmänna anställningsvillkor. För tv å år sedan fanns det sjuksköterskor anställda som ambulanssjukv årdare i 11 landsting. Ett år senare förekom detta hos tre huvudmän. (Se Socialstyrelsens meddelandeblad nr 9/00)

3. Särskilda överläggningar med Socialstyrelsens överdirektör Nina Rehnquist och med d åvarande socialministern Margot Wallström "“ där vi framför allt förde fram det angelägna i att komma tillrätta med behovet av fler specialistkompetenta sjuksköterskor i verksamheten och särskilda kontakter med Landstingsförbundets representanter för att p åtala de risker patienterna utsättes för p å grund av ovilja att genomföra de förändringar som verksamhetens behov tydliggjorde.

4. Ett särskilt seminarium p å hälso- och sjukv årdsstämman 1999, där aktuella behov inom utbildning, utveckling och forskning speciellt belystes.

5. Stöd för Socialstyrelsen linje att jämställa ambulanssjukv ården med all annan sjukv årdsverksamhet.

6. Kollektivavtal för sjuksköterskor i ambulans. I mars 1996 träffade V årdförbundet avtal med arbetsgivarorganisationen Biltrafikens Arbetsgivarförbund med vilka vi inte tidigare lyckats f å avtal med. Det fanns sv årigheter med att f å kollektivavtal d å ambulanserna endast var bemannande med ett f åtal leg sjuksköterskor. De ambulansföretag som blir medlemmar i nämnda arbetsgivarorganisation blir bundna av avtalet som skall tillämpas för v åra medlemmar. Vi har ocks å träffat kollektivavtal med flertalet av de ambulansföretag som inte tillhör en arbetsgivarorganisation och därigenom är bundna av kollektivavtal.  Kollektivavtalen ger V årdförbundet större möjligheter till inflytande och garanterar vissa anställningsvillkor. Det är viktigt att de anställda själva f år ett inflytande p å sin arbetsplats, vilket kollektivavtalen bidrar till.

Detta är en beskrivning av en del av förbundets aktiviteter. Flera av V årdförbundets lokala avdelningar har engagerat sig i fr ågan och diskuterat utvecklingen av verksamhetens behov och förutsättningar inom det egna omr ådet. Det är p å arbetsplatsen som utvecklingen av anställningsvillkoren och verksamheten sker, vilket utgör en grund för inflytande. Stöd och hjälp erh ålls bland annat genom din lokala företrädare och din lokala avdelning av V årdförbundet, som ocks å har information om aktuella förutsättningar för den lokala ambulansorganisationen, förhandlingar, avtalen och utveckling av anställningsvillkoren.

I samband med FLISA/SKMF-konferensen den 2"“4 oktober 2000 p å Stockholmsmässan kommer V årdförbundet att ha en monter. Här finns möjlighet att ta kontakt med företrädare för organisationen.

Men framför allt vill jag uppmana dig att kontakta din lokala avdelning av V årdförbundet. Det finns ett stort behov av goda krafter som är sugna p å att utveckla och förbättra verksamhetens inneh åll och sjuksköterskors arbetsvillkor. Du verkar tillhöra en av dem! Tag kontakt med oss!

Med vänlig hälsning,

Marianne Lidbrink och Phoebe åstmark-Elvfing
Förbundspolitiska avdelningen
V årdförbundet

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Artikeln publicerad 2000/09/01

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]