<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

  Falck Ambulans bygger kvalitetssystem för ambulansverksamheten

Falck Ambulans AB är Sveriges största privata entreprenör inom ambulanssjukvård och har idag avtal med Region Skåne, Östergötlands läns landsting och Stockholm läns landsting. Verksamheten i en så pass stor organisation som Falck är mångfacetterad. I Falck Ambulans finns kulturskillnader i de olika regionernas arbetssätt. I Falck ser vi dessa olikheter som möjligheter och kraftfulla redskap för att skapa en process för lärande inom företaget. Det handlar om att ta tillvara den kompetens som finns i regionerna och att skapa en grund för löpande utvecklingsarbete i hela företaget. I ambulanssjukvården pågår arbetet med att skapa ett kvalitetssystem för att säkra och utveckla arbetet. Vissa Falck-bolag är certifierade baserat på standarden SS-EN ISO 9002. Detta skulle kunna överföras och tillämpas även inom sjukvården. Ambulansbolaget har dock valt att arbeta med QUL, som står för Qvalitet, Utveckling och Ledarskap, som vårt kvalitetssystem.

När vi talar om införandet av kvalitetssystem är vi i Falck ödmjuka och inser att processen tar tid. Eftersom Falck Ambulans AB nyligen tagit över nya områden har kraften inriktats på den löpande verksamheten. Nu inför vi olika slags processer. I detta arbete har vi starkt stöd av befintligt kvalitetssystem i koncernen. Därför koncentrerar vi oss på stöd för medarbetare och patienter. Helt klart är dock att vi måste få grunderna för vårt eget kvalitetssystem på plats så snart som möjligt.

Falck Ambulans arbetar även med certifieringen av företaget enligt ISO 14001, som är ett miljöledningssystem. Med dess hjälp ska miljöarbetet fungera som en god spiral. Region Stockholm är först ut för att sedan följas av övriga regioner. Miljöhänsyn i Falck är sammanfattningsvis att minimera koncernens negativa miljöpåverkan samtidigt som vi värnar om medarbetarnas arbetssituation.

Fortsättningsvis kommer vi att berätta om arbetet med QUL systemet.

Varför och vad leder kvalitetsarbetet till ?

Det hjälper oss att inse HUR vi gör saker och hur vi skulle kunna göra. I första hand för att stimulera den egna utvecklingen och skapa förutsättningar för en mer kundfokuserad inriktning av verksamheten. Kundorientering är för Falck Ambulans att alltid sätta patienten i centrum och utgå från patientens behov med fokus på helheten. Målet är att ständigt förbättra vårt arbetssätt så vi kan leverera "rätt kvalitet" som kunden efterfrågar och är beredd att betala för. Det är inte valet av instrument och metoder som avgör hur Falck kommer att lyckas med detta. Avgörande faktorer är i stället den vilja och uthållighet som finns i organisationen samt förmågan att engagera medarbetarna på alla nivåer. Sedan den 1 januari 1997 finns en lag som föreskriver att hälso- och sjukvården skall omfattas av system för att säkra och utveckla kvaliteten i verksamheten (se faktaruta). QUL handlar om att vårdgivaren har ett ansvar gentemot medborgare att hela tiden försöka förbättra verksamheten. Det slutliga värdet för patienten är ett resultat av hälso- och sjukvårdens samlade ansträngningar, vilket förutsätter en samverkan mellan inblandade aktörer. Kundvärde innebär att det är kundens uttalade och underförstådda behov, krav, önskemål och förväntningar som skall vara styrande för organisationen, dess medarbetare och verksamhet. Medborgaren är hälsovårdens huvudkund. Patienten är sjukvårdens huvudkund. Andra kunder är t ex anhöriga, remittenter, beställare och huvudmän. Kunder är ett sammanfattande begrepp. När vi beskriver en kundkategori blir det tydligare om de vanliga begreppen patienter, anhöriga etc. används.

Hur ska vi lyckas?

I arbetet med att skapa system för verksamhetsutveckling efterfrågas ofta något enkelt och snabbt. Ett genomgripande kvalitetsutvecklingsarbete ger inga snabba resultat och är inte enkelt. Det innebär en kulturförändring inom företaget som måste vara mycket väl förankrad i högsta ledningen för att ha en chans att överleva. Den kräver ett långsiktigt engagemang och uthållighet. En vanlig missuppfattning är att kvalitet kostar pengar. Sanningen är i stället att det är bristen på kvalitet som kostar. Arbetet med QUL kan göras på många olika sätt och skall utgå från de tre hörnpelare som QUL bygger på och utgör kärnan i kundorienterad verksamhetsutveckling (se faktaruta). Falck Ambulans har idag färdiga dokument som med IT-avdelningens hjälp läggs in i det koncerngemensamma Falck-systemet i Lotus Notes som efter hand finns tillgängligt på ambulansstationerna. Alla stationer har datorstöd och ledningsfunktionerna har tillgång till kvalitetssystemet på Lotus Notes, vilket lätt kan uppdateras. Denna kommunikationsmöjlighet ger oss möjligheter till snabba förändringar vilket borgar för att hålla systemet levande. Ändringar i en process kan bara göras av bolagets kvalitetsansvarig som arbetar över regionerna. Denna "tröghet" borgar för systemets kvalitet och överlevnad. Det ska även finnas en kvalitetsansvarig i varje region som ser till att systemet fungerar lokalt. För att få del av medarbetarnas synpunkter i kvalitetsfrågor när frågor dyker upp, och är aktuella, har vi tänkt med IT-avdelningens hjälp skapa en brevlåda som alla lätt kan sända in frågeställningar/synpunkter till. Återkoppling till medarbetarna är en självklarhet.

Ordning och reda

Att beskriva kvalitetsarbete är inte helt lätt. Hur vi faktiskt är beroende av varandra för att åstadkomma det patienten behöver. Kvalitet är inte enbart att skriva planer och anvisningar. Kvalitet skapas i det löpande arbetet och. medarbetarna är nyckeln till företagets framgång. God service till Falcks kunder kan bara uppnås genom kompetenta, engagerade och informerade medarbetare. Den anställde måste känna att Falcks framgång är beroende av just dennes insats i det dagliga arbetet. Kvalitetssystemet skall stödja medarbetarna i det fortsatta arbetet. För närvarande arbetar vi med följande kvalitetsprojekt:

AMBULANSEN OCH DESS UTRUSTNING är arbetsnamnet på ett projektet innehållande ett antal processer som i första skedet anpassas till region Stockholm, för att senare kunna implementeras till andra regioner Det är en process som gör det meningsfullt och underlättar kontroll av fordon och utrustning samt avvikelserapportering, handlingsplaner och regler som är relevanta i sammanhanget. I systemet är dokumentation av utförda kontroller en självklarhet, "det som inte är dokumenterat är heller inte gjort". Spårbarhet av utförda kontroller och dokument skall genomsyra processen. Arbetsgivaren har en möjlighet men också skyldighet att kontrollera händelseförloppet om omhändertagandet av patienten inte fungerat som det var tänkt. Men det är framför allt en trygghet för medarbetarna att kunna gå tillbaka och visa på att allt gjorts enligt givna instruktioner och anvisningar. Alla medarbetare har skyldighet att kontrollera utrustningen vid arbetspassets början, det rör sig om mellan 350 - 400 artiklar som kan komma till användning under arbetspasset, därtill en del medicin teknisk utrustning som ska testas enligt särskild instruktion. Vårt arbete syftar till att säkra kontrollerna och utveckla dem genom uppföljning och mätning av arbetet. Det hjälper oss att bli varse hur vi gör saker och hur vi skulle kunna göra i stället. Skyldigheten att kontrollera är varje medarbetares eget ansvar redan idag, arbetsgivarens skyldigheter finns reglerade i lagar och författningar. Det ligger naturligtvis i arbetsledningens intresse att stödja personalen så att alla känner sig trygga i sitt arbete. Allt hänger ihop som länkar i en kedja. En kedja som präglas av kvalitetstänkande.

Jan Johansson


Faktarutor

Qvalitet, Utveckling och Ledarskap 

Ledningsinstrumentet QUL är ett verktyg för kundorienterad verksamhetsutveckling. Med dess hjälp kan en organisation utveckla sin verksamhet på ett sätt som stimulerar till systematiskt förbättringsarbete fokuserat på kunder, medarbetare och verksamhetens processer. Verktygens viktigaste styrkor ligger i dess förmåga att skapa en helhetssyn och att fokusera ledarskapets avgörande roll samtidigt som det förutsätter alla medarbetares medverkan.

QUL bygger på tre hörnpelare

·        Ett sätt att ställa frågor som leder till insikt om hur den egna verksamheten fungerar. ( se nedan )

·        Grundläggande värderingar som skall stödja de angreppssätt, metoder, arbetsformer mm, som organisationen tillämpar, liksom de beslut och vägval man gör.

·        En allmän modell för hur organisationen fungerar utgör stommen för vilka områden inom vilka frågorna skall ställas. Den sätter kunder, medarbetare och processer i fokus.

Frågorna som leder framåt

Verktyget QUL bygger på ett antal frågor som lägger tonvikten på hur verksamheten fungerar, dvs hur man åstadkommer varor och tjänster. Det är först när vi blir medvetna om hur vi gör, som vi kan förbättra det vi gör.

·        Hur gör du för att ?

·        I vilken omfattning gör du det ?

·        Vilka resultat leder det till ?

·        Hur gör du för att utvärdera och förbättra det du gör ?

Ständig förbättring bygger på att vi återkommande och regelbundet ställer oss dessa frågor.

 

Kvalitetssystem i hälso- och sjukvården

Kortversion av SOSFS 1996:24 som träde i kraft den 1 januari 1997

1 § All hälso- och sjukvård skall omfattas av system för planering, utförande, uppföljning av kvaliteten i verksamheten.

2 § Patientens värdighet, integritet, delaktighet och säkerhet skall säkerställas.

3 § Ansvar

Vårdgivaren skall säkerställa att det i varje verksamhet finns ett ändamålsenligt kvalitetssystem

Verksamhetschefen /motsvarande skall fastställa ett ändamålsenligt kvalitetssystem

Hälso- och sjukvårdspersonalen skall medverka genom ett systematiskt, fortlöpande och dokumenterat kvalitetsutvecklingsarbete

4 § Krav på kvalitetssystem

Kvalitetssystemet skall

vara anpassat till verksamhetens inriktning och omfattning

omfatta mätbara mål och dokumenterad rutiner för hur kvalitén i verksamheten styrs och säkras mot målen

säkerställa effektiv användning av tillgängliga resurser

säkerställa att det finns en organisation och dokumenterade ruiner för effektiv kvalitetsgranskning

vara väl förankrat i organisationen

dokumenteras i en kvalitetsplan

Kvalitetssystemen skall innehålla rutiner för

samverkan och samarbete

metoder för diagnostik, vård och omhändertagande

kompetens

försörjning och teknik

riskanalys och avvikelsehantering

5 § Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring

6 § Dokumentation och spårbarhet

Vill du veta mer ?

Socialstyrelsens föreskrifter "Kvalitetssystem i hälso- och sjukvården" SOSFS 1996:24 kan beställas från Fritz kundtjänst 106 47 Stockholm Fax: 08-690 91 91 Tel 08-690 91 90 E-post: fritz.order@liber.postnet.se

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Artikeln publicerad 2000/05/13

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]