<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulansteamets framtida yrkesroller
- en rapport fr ån Projektgruppen, Stockholm

Slutrapporten fr ån ett projekt i Stockholm läns landsting (SLL) som bedrivits under v åren 2000 är nu klar. Initiativtagare till projektet är Kompetensgruppen. Där ing år representanter fr ån Centrala avdelningen för ambulanssjukv ård och katastrofmedicin (CAK), sektionen för ambulanssjukv ård vid Södersjukhuset, Kommunal, V årdförbundet, AISAB, Falck Ambulans AB, Samariten Ambulans AB och Södertörns Brandförsvarsförbund (SBFF). Projektet har finansierats av CAK.
- Det v år förhoppning att arbetet ska bidra till ett bra underlag för planering av den framtida ambulansverksamheten i Stockholms län. Vi hoppas ocks å att rapporten kan vara användbar och intressant för ambulanssjukv årdens personal i diskussionerna om yrkesrollerna och framtid, skriver Projektgruppen i rapportens inledning.

PAM publicerar här en sammanfattning fr ån slutrapporten, som omfattar 34 sidor. Den kan beställas hos CAK, Barbro Finneid, tel 08-587 303 06.

Peter Jonasson


Sammanfattning

Ambulanssjukv ården i Stockholms län "skall där s å krävs, alltid, snabbt och överallt kunna ge god v ård och säker transport". En ny författning kommer att p åverka arbetet inom ambulanssjukv ården. Fr ån och med den 30 september 2005 m åste, i ambulanser där man vill administrera läkemedel, finnas personal med formell kompetens för uppgiften. Det är bakgrunden till detta projekt. Projektet har utg ått fr ån de m ål, lagar och författningar som styr ambulansverksamheten, gjort litteraturstudier, studiebesök, och diskuterat med ambulanspersonal och varandra för att uppfylla projektets m ål. Sammanfattningen är ett axplock av de viktigaste slutsatserna och förslagen.

Stockholms län är ett speciellt omr åde. Här finns b åde tätort och glesbygd, en allt äldre befolkning och stor etnisk m ångfald bland inv ånarna. Det kräver flexibilitet och nytänkande fr ån b åde anställda och arbetsgivare. En växande och åldrande befolkning, nya v årdformer, ny teknik och ett ökande antal uppdrag kommer att prägla ambulansens villkor i framtiden.

Teamarbetet är det viktigaste i ambulanssjukv ården. Ett bra ambulansteam med s å lika arbetsuppgifter och ansvar som möjligt, med ett bra teamarbete utan revirtänkande är en stark kedja utan svaga länkar. Ett s ådant team ger bästa tänkbara patientomhändertagande. Dessutom kan detta team lättare möta framtidens krav och förändringar.

Ambulanscertifiering är ett krav för att f å arbeta inom ambulansen i Stockholms län. En vidareutveckling av certutbildningen är ett kraftfullt verktyg för att möta de framtida krav som finns p å ambulanssjukv ården. Utbildningen bör förlängas och nya delar bör vara t ex teamutbildning, faddersystem och "repm ånad".

För att uppfylla patientens behov ska ambulansarbetet präglas av empati, respekt, kunskap och tillgänglighet.

Samhället förväntar sig tillgänglighet, trygghet, samarbete och förebyggande insatser av ambulanssjukv ården. Ambulansteamet ska inte utformas efter demografiska skillnader i länet. Hälso- och sjukv årdslagen säger att alla har lika rätt till v ård.

M ålet ska därför vara att alla ambulanser i länet ska ha sjuksköterskekompetens. Det behövs för att tillgodose att alla medborgare f år en optimal v ård och ett fortsatt förtroende för ambulanssjukv ården. Idag saknas b åde ambulanssjukv årdare och ambulanssjuksköterskor.

För att möta det ökade behovet av personal m åste ambulansverksamheten värna om den befintliga personalen. Kompetensutveckling för all personal, hospitering, gemensamma temadagar och rotationstjänstgöring är n ågra av projektets förslag. Ambulansverksamheten m åste ocks å marknadsföras p å ett effektivare sätt för att underlätta nyrekryteringen av b åde ambulanssjukv årdare och ambulanssjuksköterskor.

Den bästa kompetensen finns hos de som arbetar i ambulansen idag. Därför bör man utbilda s å m ånga ambulanssjukv årdare som möjligt till sjuksköterskor och se till att villkoren för att studera till sjuksköterska är förm ånliga.

Framtiden kan ocks å innebära att ambulanssjukv ården finner nya nischer, t ex utbildning i första hjälpen, sjuktransporter och blodtransporter, föreläsningar om ambulanssjukv ården i olika utbildningssammanhang.

Projektet ser n ågra angelägna uppslag till nya projekt, t ex: Teamutbildning för ambulanssjukv ården. Nätverk mellan stationerna för att öka samarbetet. Handledning - utveckla ett bra koncept. Strategier och samarbete kring marknadsföring av arbete inom ambulanssjukv ården. Nätverk för samarbete mellan ambulanssjukv ården och sjukhusen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Artikeln publicerad 2000/09/10

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]