<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Högskoleutbildning för ambulanssjukv årdare

Snart kommer landets första högskoleutbildning till undersköterska-ambulanssjukv årdare att bli verklighet.
- Utbildningsdepartementet har beviljat oss 2,3 miljoner för att i samarbete med Örebro universitet planera en tv å årig högskoleutbildning med inriktning mot akut- och ambulanssjukv ård, säger en glad Katarina Fichtel, projektledare för Ambulansakademin i Härnösand.

- Det här blir en del av Ambulansakademin. Pengarna innebär att ytterligare personer kommer att anställas. De kommer att jobba med planeringen av utbildningen, säger Katarina.

Hon var tidigare stationschef i Härnösand. Men under ett utvecklingsarbete p å den egna stationen tog visionen om en ambulansakademi form och sedan i höstas är hon projektledare för ett tv å årigt utvecklingsprojekt. Projektet ägs av Landstinget Västernorrland och drivs med stöd fr ån EU. Härnösands kommun, Länsstyrelsen och en rad privata finansiärer är delfinansiärer.

Katarina tänker mycket i bilder. S å när hon ska förklara tankarna kring hela projektet tar hon fram en av sina pedagogiska teckningar. Hon ritar p å den vita tavlan, förklarar och fyller i detaljer som behövs för att förtydliga ytterligare.
- Det finns tv å övergripande m ål med projektet. Det ena är att utveckla samordningen av utbildnings- och utvecklingsinsatser inom svensk ambulanssjukv ård. Det andra handlar om en regional satsning p å ett utbildningscenter i Härnösand.
- Eftersom varje landsting svarar för den egna verksamheten, behövs en samordning s å att de goda exemplen och de bra insatserna kan spridas mellan landstingen och de enskilda stationerna.

Nationellt intresse
Socialstyrelsens ansvar för ambulanssjukv ården gäller som bekant den del som handlar om direkt hälso- och sjukv ård. Socialstyrelsens beslut om minst en sjuksköterska per ambulans har sin grund i ambulanssjukv årdens utveckling. Längre avst ånd pga. nedläggning av akutenheter har lett till att kvalificerade medicinska bedömningar och även avancerade behandlingar m åste göras p å plats och under transport.
- Det är bra att man garanterar samma medicinska kompetens inom ambulanssjukv ården som inom annan hälso- och sjukv ård. Men, betonar Katarina, det finns s å m ånga andra delar i arbetet som kräver helt andra kunskaper och som hör till ambulanssjukv årdarnas kompetensomr åde.

I debatten om sjuksköterskebemanning i varje ambulans anser hon att man inte tillräckligt diskuterat ambulanssjukv årdarna, deras kompetens och möjlighet till utveckling. Det saknas ofta ett helhetsperspektiv. Inom m ånga landsting har man sett till att behörigheten uppfylls, men tyvärr p å bekostnad av den totala kompetensen.
- Vi m åste respektera varandras olika kompetensomr åden. En sjuksköterska ska inte göra en undersköterskas jobb och en ambulanssjukv årdare inte heller en sjuksköterskas. Allas yrkeskunnande behövs och vi m åste samarbeta för att ge en högsta kvalitet p å sjukv ården!

Yrkeshögskoleutbildning (YHU)
För att öka intresset för högskolestudier har Örebro universitet tillsammans med Blekinge och Lule å högskola f ått i uppdrag av Högskoleverket att skapa kortare yrkeshögskoleutbildningar, YHU, inom exempelvis teknik och v ård. Utbildningarna ska vara p å minst 60 och högst 80 poäng, där 20 poäng motsvarar en termins studier. För att söka utbildningarna behövs endast allmän behörighet. Det är upplägget med YHU och "den öppna högskolan", som har gjort det möjligt för Ambulansakademin att i samarbete med Örebro universitet planera och utforma en v årdutbildning med inriktning mot akut- och ambulanssjukv ård. Hela 2,3 miljoner har Utbildningsdepartementet beviljat arbetet.
- Utbildningen kommer att utformas utifr ån verksamhetens behov och i nära samverkan med blivande arbetsgivare, garanterar Katarina.

Ett första delm ål
Redan till hösten beräknas den första yrkesutbildningen med inriktning mot v ård att starta i Örebro.
- De första tre terminerna kommer att ge en bred grundutbildning inom v ård. Den fjärde terminen ska eleverna kunna välja mellan fyra olika inriktningar: akut- och ambulanssjukv ård, demensv ård, palliativ v ård samt v ård av äldre. Det är inriktningen mot akut- och ambulanssjukv ård som kommer att utlokaliseras till Härnösand.
- Utbildningen kommer att leda till en examen i hälso- och sjukv ård och man ska efter utbildningen vara anställningsbar som ambulanssjukv årdare eller undersköterska inom akutsjukv ården.

Genom den nya yrkesutbildningen hoppas man kunna synliggöra ambulanssjukv årdarna, men ocks å rekrytera nya undersköterskor, en yrkesgrupp som annars riskerar att försvinna, eftersom det "nya" omv årdnadsprogrammet inte gett samma yrkesutbildning som den gamla v årdlinjen gjorde.
Delar av utbildningen som kommer att handla om omv årdnad och medicin, kommer att kunna tillgodoräknas dem som vill läsa vidare till sjuksköterska.
- P å samma sätt ska de som är sjuksköterskor eller har en gammal utbildning kunna söka de delar av utbildningen som är specifikt inriktade p å ambulanssjukv ård, som logistik, teknik och viss kommunikation.

För att n å redan yrkesverksamma i branschen med vissa delkurser räknar man med att lägga ut mycket av utbildningen p å distans.

Stort intresse
M ånga har stora förväntningar p å vad utbildningen ska ge och hur den ska tas emot av berörda parter.
- Jag hade hellre sett det som en vidareutbildning av ambulanssjukv årdaren med en medicinsk del, s å att vi hade möjlighet att komma förbi kravet p å legitimation. Det här blir n ågot annat, men det kan vara en bra början för att f å in en större tydlighet och helhet i verksamheten, säger Liza di Paolo-Sandberg, ombudsman p å Kommunal.

Kalle Ängquist, ordförande för FLISA, är försiktigt optimistisk.
- Projektet är intressant, men eftersom det är väldigt nytt är det sv årt att uttala sig. Jag hoppas att det finner sina former, säger han.

Ocks å Socialstyrelsen har sina förhoppningar.
- Vi är mycket positiva till en specifik yrkesutbildning som ger högskolepoäng. Det här ger en utveckling av rollerna och gynnar verksamheten, säger Sylvia Myrsell, utredare p å Socialstyrelsen och hon tillägger:
- Vi har aldrig velat f å bort ambulanssjukv årdarna som yrkesgrupp, som vissa tror, men vi har velat att samma regler ska gälla här som inom övrig hälso- och sjukv ård.

Högskoleutbildningen är en första del av tankarna kring en ambulansakademi som nu g ått i l ås, men Katarinas visioner sträcker sig längre än s å.
- Sedan jag började arbeta med Ambulansakademin i september har jag sett det som att jag har kastat upp en massa bollar i luften. Nu m åste jag bara hitta duktiga jonglörer, eftersom jag inte klarar av att ha alla bollarna i luften ensam, säger hon.

Till att börja med gäller det att hitta de personer som kommer att arbeta med planeringen av den nya högskoleutbildningen.

Maria Jansson Sjödin

Fotnot: För mer information, kontakta projektledare Carina Nordin, e-post carina.nordin@avn.nu, telefon 0611 - 51 11 99, mobiltelefon 070 - 36 46 726.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Artikeln har tidigare varit publicerad i Samverkan 112 nr 2/2003.
Artikeln publicerad 2003/09/03

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]