<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Grund- eller specialistutbildad sjuksköterska i ambulans?
- Frågan besvaras i intervju med Louise Stensnäs, Socialstyrelsen.


Ambulansforum/PAM får ofta frågor om vad den nya författningen kommer att beröra, samt vilken kompetens en sjuksköterska som arbetar inom ambulanssjukvården bör ha. PAM ställde därför dessa frågor till Louise Stensnäs, ansvarig för ambulansfrågor på Socialstyrelsens Hälso- och sjukvårdskansli. Intervjun kan läsas i sin helhet nedan.

Peter Jonasson
Redaktör


Vad kommer den nya, omtalade författningen att innehålla?
- Den nya föreskriften berör bara läkemedelshanteringen inom ambulanssjukvården och det undantag som den utgör till den föreskrift som finns för all läkemedelshantering i hälso- och sjukvård. Den talar också om att den som har den högsta kompetensen i ambulansen har det medicinska ansvaret för patienten när besättningen har olika utbildningar. För övrigt gäller alla föreskrifter och allmänna råd som finns för hälso- och sjukvård även för ambulanssjukvården.

En del landsting har valt att komplettera sin ambulanssjukvård med akutbil. Vem är det som ska bemanna denna, och var kan man läsa om detta?
- Det är landstinget som väljer om man vill ha en akutbilsresurs i sin prehospitala verksamhet. Enligt den kompetensbeskrivning som finns (SoS allmänna råd 1995:5) för sjuksköterska med specialisering i anestesisjukvård beskrivs under rubriken: specialområde och funktion, bl.a. också att man skall kunna arbeta i öppen vård och just med akuta tillstånd på insjuknande- och skadeplats. Det är alltså riktigt att det är anestesisjuksköterskan som skall bemanna akutbilen för att, när huvudmannen har valt den organisationsformen, kunna tillföra anestesikompetens till det prehospitala akuta omhändertagandet.

Det finns en kompetensbeskrivning för sjuksköterska i ambulanssjukvård (SOSFS 1997: 18), men denna beskriver inte att det behövs olika sjuksköterskekompetenser inom ambulanssjukvården. Varför inte?
- Kompetensbeskrivningen för sjuksköterska i ambulanssjukvård följer strikt utformningen av tidigare gjorda kompetensbeskrivningar (SOSFS 1995: 5) med samma rubriker. Kompetensbeskrivningarna är avsedda att ge uttryck för vilka grundläggande krav på yrkeskunnande inom olika verksamheter och funktioner som Socialstyrelsen ställer. Den beskriver alltså vilket yrkeskunnande sjuksköterskan som skall arbeta inom just specialområdet ambulanssjukvård behöver. När arbetet med kompetensbeskrivningen pågick diskuterades innehållet mycket brett ute i landet med specialsakkunniga på området. Frågan om behov av kunskap i anestesi diskuterades givetvis också.

Kan Du utveckla detta vidare?
- Kompetensbeskrivningen gäller alltså det speciella yrkeskunnandet som behövs. Den beskriver inte ambulanssjukvård i allmänhet eller olika former av organisationsmodeller. Det är vårdgivarens sak att i sin verksamhet ha personal med adekvat kompetens för de uppgifter som man vill skall kunna utföras. Behövs anestesikunskap så måste man anställa personal som har det yrkeskunnandet som beskrivs i den kompetensbeskrivningen som finns för denna specialisering. Finns en ambulanssjuksköterska som vill arbeta i akutbil (och även i ambulanshelikopter) så behövs det en påbyggnadsutbildning i anestesi enligt den kompetensbeskrivning som finns om sådana åtgärder skall kunna utföras.

Nu när alltfler sjuksköterskor - med eller utan specialistutbildning - anställs inom ambulanssjukvården, anser Socialstyrelsen att alla dessa ska få kalla sig "ambulanssjuksköterska"?
- Socialstyrelsen, som har tagit fram kompetensbeskrivningen för sjuksköterska i ambulanssjukvård, hävdar givetvis att en ambulanssjuksköterska är en som har genomgått specialistutbildningen! Vi hävdar också i alla sammanhang att det är ambulanssjuksköterskor som skall bemanna ambulanserna - inte grundutbildade sjuksköterskor.

Tack Louise Stensnäs!
- Varsågod!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Artikeln publicerad 99/08/12

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]