<<<<<<<< Detta är arkivmaterial >>>>>>>> |
Har vi r åd att vänta med förändringar?
Ambulanssjukv ården skall fungera som akutmottagningens "förlängda arm". I m ånga av uppdragen (70-80%) är det fr åga om "rutintransporter" där patienten kan antas uppleva trygghet och tillfredsställelse av lugn och säker transport i kombination med en värmande hand, ett vänligt bemötande och empati. Men i resterande fall tas patienten om hand under omständigheter där patienten och närst ående är mycket s årbara. Dessa fall föranleder en djupare diskussion. Vad är d å de övergripande problemen?
Ambulanssjukv ård har länge ansetts och kanske fortfarande anses som en transportverksamhet, där omv årdnad och medicinsk v ård haft underordnad betydelse.
Här skulle egentligen diskussionen ha kunnat avslutas. Tillsynsmyndigheten har förklarat sin inställning och kvar är d å bara att vänta p å att landstingen förändrar sina ambulansverksamheter efter dessa intentioner. Tyvärr blir sannolikt denna väntan mycket l ång i flertalet landsting. Uppföljningar visar p å stora avvikelser mellan landstingen. En liten del är kvar p å samma niv å som i början av 80-talet, medan de flesta har n ått upp till minst undersköterska i bilarna och slutligen "” ljuset i mörkret "” de f åtal landsting som infört att läkemedel skall hanteras av lägst sjuksköterska. I nationellt perspektiv är dessa skillnader högst otillfredsställande och risken för ett lotteri, med livet som insats, finns beroende p å i vilket landsting en olycka eller sjukdom inträffar. Varför har vi d å dessa skillnader?
Konsekvensen blir att en avsevärd del av ambulanssjukv ården fortfarande är väsensskild fr ån den övriga akutsjukv ården ocks å i det avseendet att verksamheten utförs av brandk årer och "allroundföretag" som exempelvis Falcks m fl. Vilka möjligheter finns till snabb förändring?
Men ett varningens ord p å vägen. Tyvärr har m ånga uppfattat att själva yrkestiteln sjuksköterska skulle innebära en förbättring. Snarare är det s å att endast ett mycket begränsat antal sjuksköterskor har de individuella förutsättningar och erfarenheter som krävs för att fungera optimalt i en ambulans. M ånga ambulanssjukv årdare kan säkerligen, efter att sjuksköterskor utan vidare krav p å utbildning och erfarenhet anställts i ambulans, intyga att en outbildad och/eller oerfaren sjuksköterska, kan bli en belastning istället för en förstärkning i omhändertagandet av livshotade medmänniskor. Att andelen sjuksköterskor i ambulanssjukv ården kommer att öka inom en snar framtid är nog de flesta överens om. Men fr ågan är: Hur skall det g å att finna enighet i hur viktigt det är att dessa presumtiva sjuksköterskor är utbildade i ambulansv ård, har bakgrund, erfarenhet och fysiska förutsättningar som är lämpliga för ambulansarbete? Detta återst år att se! Otvetydigt har dagens ambulanspersonal, oavsett bakgrund, ett stort ansvar och ocks å stora förutsättningar för att delge, komplettera och utbilda den personal som saknar erfarenhet om den miljö och de arbetsuppgifter de har m ång årig erfarenhet av. Har vi d å r åd att vänta p å förändringar i ambulansv ården?
Text: Kenneth Karlsson
Artikeln är tidigare publicerad i Sydsvenska Dagbladet den 24 oktober 1996 |
<<<<<<<< Detta är arkivmaterial >>>>>>>> |