Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Det behövs proffs på båda stolarna

Tid att läsa
1minut
Läst

Det behövs proffs på båda stolarna

22 juni 2017 - 23:29
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

På ambulansenheterna ute i regionen väljer man numera inte sällan att bemanna med två sjuksköterskor i varje ambulans. En bättre fördelning av resurserna är ett team med en sjuksköterska och en ambulanssjukvårdare, båda med specialistutbildning.

Niclas Nilsson ombudsman, Kommunal Norrbotten

06:00 | 2017-06-21

Inom ambulanssjukvården i Norrbotten finns det i dag dubbelt så många sjuksköterskor som det finns ambulanssjukvårdare. Samtidigt råder genom hela vårdkedjan brist på sjuksköterskor.

Är det då väl fördelade resurser att sätta två sjuksköterskor i varje ambulans?

Med en specialistutbildad ambulanssjukvårdare i ena stolen har ambulansen fortfarande proffs på båda stolarna. Var och en med sin unika kompetens riktad mot arbetet som utförs.

En utbildad ambulanssjukvårdare har ett övergripande arbetsmiljö- och ledningsansvar som skiljer sig från sjuksköterskans områden.

Ambulanssjukvårdaren ansvarar för kommunikation, logistik och körning och assisterar ambulanssjuksköterskan. Dessutom har ambulanssjukvårdaren ansvar för fordonet och den tekniska utrustningen och sköter kontakten med SOS Alarm, sjukhuset och övrig räddningspersonal.

Vi anser att det bästa teamet tillsammans i en ambulansbesättning är:

4 en specialistutbildad ambulanssjukvårdare med undersköterskekompetens i botten.

4 en specialistutbildad sjuksköterska.

För närvarande saknas en nationell YH-utbildning för ambulanssjukvårdare. Det vill Kommunal ändra på.

Proffs i båda stolarna – varför?

Idag så krävs det mycket av den som skall framföra ambulanserna och kommer så att göra även i framtiden. Den grund som en ambulanssjukvårdarutbildning på yrkeshögskola ger i detta ämne går inte att få i någon annan utbildning med vårdanknytning. Med ambulanssjukvårdare i team med en sjuksköterska så får man en bättre och tryggare arbetsmiljö för patienter, medtrafikanter och för ambulanspersonalen själva. En ambulanssjukvårdare blir specialist på körteknik, får utryckningsförarvana, vilket bland annat skapar en större patientsäkerhet.

Framtidens ambulanser kommer att bli allt tyngre. För komfortens skull kommer det att krävas bättre fjädring och mer utrustning och specialambulanser vid transport av respiratorsbundna patienter till exempel.

Läs mer på: http://www.nsd.se/nyheter/det-behovs-proffs-pa-bada-stolarna-nm4575618.aspx