Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

"Klart att jag blir berörd efter en skottlossning"

Tid att läsa
2minuter
Läst

"Klart att jag blir berörd efter en skottlossning"

27 juli 2017 - 19:35
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

MALMÖ. Martin Olsson, 35, har jobbat på ambulansen i Malmö i tre år.

Han har åkt på tre till fyra skottlossningar – i minst ett fall överlevde inte den skjutne.

– Inom 30 sekunder ska jag ha gjort en första bedömning av personens skador, säger Martin Olsson. 

Det piper till. 

Larmet från SOS Alarm går till de lediga bilar som är närmast. Ett prio 1-ärende. Inom 90 sekunder ska ambulansen rulla. Sekunderna tickar. Det vet ambulanssjuksköterskan Martin Olsson och hans kollega som jobbar natt.

– Jag får reda på vad det är för ärende jag ska åka på, vilket prioritet det har och vilken adress det är, säger Martin Olsson.

Blåljusen åker på. Är det en person skjuten larmas oftast minst två ambulanser ut. 

På plats måste allt gå snabbt. Martin kollar luftvägar, andning, cirkulation och medvetande. Inom 30 sekunder gör han en första bedömning av skadeläget.

– Vissa skador kan vi inte göra så mycket åt. I vissa fall är det bättre att lasta, försöka göra det man kan på väg in och snabbt lämna över till kirurgen och övrig sjukhuspersonal, säger Martin. 

 

Brytpunkt och risker

Den senaste tidens skottlossningar ställer allt högre krav på ambulanspersonalens säkerhetsrutiner och samarbete med polisen. Vid en misstänkt skottlossning ska polisen säkra platsen innan ambulans och räddningstjänst får köra fram. 

Oftast är det polisen som upprättar en så kallad brytpunkt, en plats några kvarter bort där Martin och hans kolleger stannar tills polisen gett grönt ljus. Man vet inte om gärningsmannen är kvar.

Den skadade har ingen nytta om ambulanspersonalen också skadas. Men det har inte Martin blivit, säger han. Inte hotad heller.

Under de tre åren Martin jobbat som ambulanssjuksköterska i Malmö har han åkt på tre till fyra skottlossningar. En var i våras. Han vill inte gå in på detaljer med tanke på patientsekretess. 

– Polisen säkrade platsen väldigt fort. Vi var snabbt på plats och fick snabbt i väg personen till sjukhus. Vi förberedde sjukhuset om att vi var på väg in så att de kunde få sina resurser på plats och möta upp i akutrummet, ta över personen och få en överrapportering av mig. 

 

Ökad hotbild de senaste åren

Ambulanspersonalen i Malmö upplever att klimatet blivit allt mer hotfullt för både ambulans- och räddningspersonal de senaste åren. 

– Det har ökat i Malmö. Vi är mer utsatta än vi varit tidigare. Det handlar om verbala hot, säger Martin Olssons chef Leif Björk, enhetschef på Falck ambulanser i ambulansdistrikt 1 i Skåne.

I bland annat Storbritannien och Australien ingår skyddsvästar i ambulanspersonalens utrustning men den diskussionen finns inte i Malmö, säger han.

– Nej, det har inte varit uppe här. Den kanske kan bli framöver, beroende på omvärldens händelser. Det vet man aldrig.

"Klart jag blir berörd"

För att ambulanspersonalen ska känna sig tryggare i sitt vardagliga arbete utbildas de och hjälper varandra. Kamratstödjande verksamhet finns till hands.

– Det är klart att jag blir berörd efter en skottlossning, det vore konstigt annars. Ett väldigt sjukt barn berör också. För mig har det räckt att prata med min kollega om de beslut vi tog medan vi gör i ordning bilen för nästa ärende, säger Martin.

Han vill gärna veta hur det gått för hans patienter. För att få ett avslut. Ibland får han det redan på sjukhuset. Ibland några dagar senare av ambulansöverläkaren.

– För mig personligen är det lättare att få ett avslut när jag får reda på hur det gått för personen, men det är inte alltid det går att få.

Martin berättar om en skottlossning där patienten inte överlevde.

– Tyvärr är ibland skadorna så pass stora att det inte går att rädda personen. Jag vet ett fall där en person inte klarade sig. Det är väldigt tragiskt att ett människoliv ska sluta på det sättet. Men jag gjorde det jag skulle för att försöka rädda personen. 

Jag frågar om han efteråt någon gång tänkt om han kunnat göra något annorlunda.

– Det kanske man har gjort men det är inget jag minns eller reflekterar över nu. Jag försöker jobba strukturerat efter de rutiner som vi är tränade att jobba efter. 

Läs mer på:http://www.expressen.se/kvallsposten/martin-ar-forst-pa-plats-nar-nagon-har-skjutits/