Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Oro för ambulansbrist i Falkenberg

Tid att läsa
1minut
Läst

Oro för ambulansbrist i Falkenberg

21 oktober 2016 - 23:00
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

När länets ambulanser dirigeras på ett nytt sätt finns oro för att beredskapen ska bli dålig i delar av länet.

En händelse för några dagar sen då många ambulanser blev stående vid sjukhuset i Varberg, och bara en fanns kvar i Falkenberg är exempel på den risk som fackförbunden ser kan finnas.

– Det som hände i lördags det var inte så vi hade tänkt att det skulle bli. Det här har vi försökt förtydliga i ett möte med SOS Alarm, säger Björn Tellström, ambulanssjuksöterska och förtroendevald i Vårdförbundet.

Sen två veckor dirigeras ambulanserna i Halland på ett nytt sätt. Istället för att ambulanserna återvänder till sin hemmastation efter en utryckning eller transport till ett av akutsjukhusen i Halmstad och Varberg så ska de stanna vid huvudstationerna i väntan på nästa insats. Som P4 Halland berättat tidigare är det ett prov som ska pågå till årsskiftet.

Men det finns alltså redan kritik mot det här testet, främst i Falkenberg. Man befarar att ambulanserna kommer att samlas kring sjukhusen i Varberg och Halmstad – och beredskapen försämras på övriga stationer i länet.

– Jag har förståelse för oron hos våra medarbetare. Men jag vill framhålla att Region Halland och SOS Alarm tar ansvar för att ha god spridning av våra ambulansresurser, säger Fredrik Dahlgren, chef för ambulansvården i Halland.

Från fackligt håll så säger man att det finns risk att det blir tomt i Falkenberg och Kungsbacka. Delar du den uppfattningen?

– Eftersom vi inte har någon naturlig avlämningsplats vid en akutmottagning i Kungsbacka och Falkenberg, eller i Hylte eller i Laholm för den delen, så kan bilarna rent teoretiskt oftare stanna till i Varberg eller Halmstad. Men SOS Alarm har hela tiden i uppgift att se till att vi har god täckning för hallänningarna i hela Halland, säger Fredrik Dahlgren.

Poängen med försöket är att minska antalet mil som en ambulans kör tomt. Bra för miljön, personalen och ekonomin är idén. Dessutom vill man bli bättre på att nå akuta patienter så snabbt som möjligt. I dag klarar ambulanssjukvården inte målet att nå 80 procent av patienterna inom tio minuter.

Hur tungt väger målet att spara pengar?

– Skulle något framkomma som gör att detta skulle vara direkt patientfarligt, eller visa att vi är helt på fel spår i detta, då avbryter vi försöket. Men då måste det finnas starka belägg för det, för det här är ett test vi gör för att bibehålla eller förbättra vår tillgänglighet och samtidigt minska tiden på vägarna, säger Fredrik Dahlgren, chef för ambulansvården i Halland.

Sverigesradio